Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kinakongress öppnad

Det kinesiska kommunistpartiets kongress öppnades på fredagen i Peking. 2 000 delegater lyssnade till ett tal av partiledaren Jiang Zeimin.
Han sa att staten ska vara den viktigaste ekonomiska kraften, men att också det privata kapitalet ska fortsätta att uttveckla Kina. Mest applåder fick han när han angrep omfattande korruption högt upp i kommunistpartiets ledning. 2 000 delegater från alla delar av Kina reste sig upp när nationalsången spelades. De lyssnade till partiledaren Jiang Zemins en och en halv timma långa tal. På podiet intill partiledaren fanns politbyrån och centralkommittén. En jättelik hammare och en stor skära fanns som dekorationer bland röda fanor och blomster i Folkets stora sal intill Himmelska fridens torg i Peking. Ökad tillväxt Jiang Zemins tal var dels en genomgång av det som hänt sedan den förra partikongressen för fem år sedan och en blick framåt. Han kunde skryta med att tala om den genomsnittliga tillväxten på över nio procent per år sedan det svåra året 1989, då unga oliktänkandes protester brutalt slogs några hundra meter från sessionssalen. Sedan 1989 då Jiang Zemin fördes till makten har Kinas bruttonationalprodukt tredubblats. Han kunde slå sig för bröstet för snabb utveckling i delar av Kina. Han sa att hans företrädare Deng Xaiopings teorier är vägledande för det kinesiska kommunistpartiet. Tal om korruption Jiang Zemin erkände att arbetslösheten är alltför stor. Han sa att inkomstfördelningen är skev och måste rättas till. Han höjde rösten och fick allra mest applåder när han angrep tilltagande korruption och fusk och sa att det är allvarliga problem högt upp i partitoppen. Kina har vänt sig från planekonomi till det som kineserna kallar socialistisk marknadsekonomi. Kommunistpartiet ska fortsätta att leda landet efter marxistiska teser, sa han, och den ekominiska utvecklingen ska ledas av staten, men privat kapital inklusive utländska investeringar ska fortsätta att utveckla Kina, sa han. Det finns med andra ord mycket som är motsägelsefullt i den kinesiska moderna utvecklingen. Opposition förhindras Politisk opposition tolereras inte, kritiska kineser från minoritetsområden har antingen stoppats från att resa till Peking under kongressveckan eller om de lyckats komma till Peking så eftersökts de av ett stort polisuppbåd. Den väldiga kinesiska armén bantas och effektiviseras, sa Jiang Zemin i sitt tal. Han klargjorde att kampen för att integrera Taiwan in det enda Kina som existerar. Det var hans ord. Den kampen ska fortsätta med fredliga medel. Den 76-årige Jiang Zemin väntas avgå i samband med denna partikongress och ersättas av den 59-årige ingenjören Hu Jintao, som varit regional ledare bland annat i Tibet. Hu Jintao är ordförande för den pågående partikongressen.
Lars Gunnar Erlandson, Peking
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".