Känd USA-demokrat avgår

På torsdagen avgick demokraternas ledare i kongressens representanthus, Dick Gephardt. Men han överger inte politiken utan väntas kandidera i presidentvalet 2004. Efter de stora republikanska framgångarna i valet i USA i tisdags, har demokraterna börjat debattera vilken väg de ska ta.
Dick Gephardt som i åtta år har kämpat för att demokraterna skulle återfå majoriteten i kongressens representanthus. Nu avgår han, utan att uppdraget fullbordats. Hans egen förklaring till att demokraterna inte bara förlorande kontroll över senaten, utan även tappade minst 5 platser i representanthuset, är 11 september. – 11 september och presidentens popularitet samt säkerhetsfrågorna blev viktigare än ekonomiska frågor till slut, sa Dick Gephardt. Delade meningar Det råder idag delade meningar om vad demokraterna borde ha gjort annorlunda i valrörelsen. Vissa hävdar att partiet borde ha varit ännu mer tillmötegående gentemot den populäre presidenten, andra säger tvärtom att demokraterna borde ha profilerat sin opposition tydligare. Demokrater mot mitten Denna debatt kommer att avgöra valet av Dick Gephardts efterträdare. Den ena vänster, den andra höger. Till väster finns Nancy Pelosi från San Francisco, hon röstade emot presidentens Irak resolution och beskylls redan för att vara i händerna på San Franciscodemokraterna. Vilket bland republikaner är ett kodord för hippies, hedonister och homosexuella. Nancy Pelosis utmanare, den konservativa Texasdemokraten Martin Frost, sa också indirekt igår att Pelosi står alldeles för lång till vänster, väljarna har visat att de stödjer president Bush och hans utrikespolitik. – Jag tror att vårt parti måste gå mot mitten om vi ska bli framgångsrika och få majoritet, och inte gå längre till vänster. Det är ett tydligt val, sa Martin Frost. Demokraterna väntas välja ny minoritetsledare om en vecka. Och Richard Gephardts avgång innebär inte att han överger politiken, utan tvärtom väntas han om ett par veckor tillkännage att han ställer upp i presidentvalet år 2004.
Cecilia Uddén, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".