Vallmofält i Afghanistan.

Afghanistans produktion av opium ökar

Under förra året ökade Afghanistans produktionen av opium med 50 procent. Enligt en FN-rapport står Afghanistan nu för över 90 procent av allt opium som produceras i världen. Genom opiumförsäljningen anses även talibanerna finansiera sin krigsföring mot västtrupperna.

Kampen mot talibanerna i Afghanistan är också kampen mot opium. Den senare har väststyrkorna förlorat så här långt. Det är genom opiumförsäljningen som talibanerna anses finansiera sin krigsföring mot västtrupperna. Opiumplantagerna är nu kolossala i de oroliga södra delarna av landet. 

Ökad världstillgång
Merparten kommer från Helmandprovinsen. Bara den provinsen ensam producerar tre gånger så mycket opium som hela Burma, som är nummer två på listan över världens opiumländer.

Insatserna för att minska opiumproduktionen i Gyllene Triangeln, där förutom Burma även Thailand och Laos ingår, har varit framgångsrik. Men det är en klen tröst för de som försöker bekämpa opiumtillgången i världen. Eftersom Afghanistan istället producerar mer har den totala tillgången ökat med över 40 procent.

Satsning på förädling
Fram tills för två år sen exporterade Afghanistan enbart råopium, men nu har produktionsledet flyttats fram. I Afghanistan har man nu byggt sofistikerade laboratorier.

Förädlingen av opium till heroin och morfin sker nästan helt och hållet inne i Afghanistan. Förra året uppskattningsvis till ett värde av motsvarande 20 miljarder kronor, och bedömningen är att siffran blir ännu högre i år.

Trots att väststyrkorna har så många som 30 000 man i Afghanistan, så har man inte alls lyckats tackla drogproduktionen, och rapportens slutsats är dyster. Afghanistan kommer inte att återfå stabilitet innan opiumkriget är vunnet.

Lena Bejerot, Bangkok
lena.bejerot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista