Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Börsfallet hårt slag mot kommunerna

Flera svenska kommuner har drabbats hårt av börsfallet. På ett halvår har över 800 miljoner kronor försvunnit från ett 70-tal kommuner som placerat sina pensionspengar på börsen. Det visar en kartläggning som Ekot har gjort.
En av de kommuner som förlorat mest är Botkyrka kommun utanför Stockholm, där Sven Olov Olsson är kommundirektör. – Hade man facit skulle man förstås kunnat sätta pengarna på någonting som blivit plus 60 miljoner istället. Nu har man ju inte facit förrän efteråt, det är ju alltid så. Botkyrka - en kommun av många Botkyrka är bara en av alla de uppskattningsvis 70 kommuner i Sverige som har placerat pengar på börsen under de senaste åren och de är långt ifrån de enda som har förlorat pengar. Enligt den enkät som Ekot gjort bland 224 av landets 289 kommuner, finns idag drygt 4 miljarder kommunala kronor placerade i aktier. Pengar från kommunala utförsäljningar Det handlar framför allt om pengar som kommunerna fått efter att ha sålt ut till exempel kommunens energibolag eller fastigheter. Pengarna har i de flesta fall använts till att göra avsättningar inför framtida pensionsavgångar och i nästan alla fall har aktiekapitalet minskat under det första halvåret i år i takt med att börserna gått ned. Totalt handlar det om en värdeminskning på drygt 800 miljoner kronor. Men i de flesta fall drabbas inte själva verksamheterna i kommunen. Pengarna ska växa till sig på lång sikt och så räknar man också i Botkyrka. Lilla Eda enda vinnaren Det finns dock undantag i Oskarshamn och Lidköping har kommunerna räknat med avkastningen från aktieplaceringarna och börsraset har tvingat fram stora nedskärningar i budgetarna. I Ekots enkät var det bara en kommun som uppgav att man gjort en vinst på sin aktieplacering det är den lilla kommunen Eda i Värmland, vars aktie innehav ökade med 49 000 kronor i värde. Infört särskilda regler Kommunerna har olika regler för hur mycket pengar som får placeras i aktier. I Botkyrka måste hälften av avsättningen placeras i räntebärande papper medan i Värnamo får man inte över huvudtaget placera pengarna på börsen. För det krävs ett särskilt kommunstyrelsebeslut. – Vi är en kommun som har ganska mycket likvida medel men vi har valt att valda rättså försiktiga. Vi märkte väl tendenser till att börsen började gå ner i samband med att vi diskuterade en den nya finanspolicyn. Och vi valde att vara lite försiktiga med skattebetalarnas pengar, säger administrative chefen Ulf Svensson på Värnamo kommun.
Reporter Patrik Holmström, research Per Gudmundson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".