Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Sista chansen för Irak”

Publicerat lördag 9 november 2002 kl 09.01
Chefen för FNs vapeninspektörer Hans Blix tror att Irak kommer att följa den resolution som säkerhetsrådet enhälligt röstade igenom på fredagen och som ställer hårdare krav på Bagdadregimen att tillåta inspektioner och nedrusta. I en intervju med Ekot säger Blix att det nu måste stå klart för irakierna att det här är en sista chans för dem att leva upp till FN:s krav.
– Det borde rationellt vara så att från irakisk sida att de ser det här som sin verkliga chans och att de verkligen ser att det är en oerhörd risk för dem att de råkar ut för sanktioner, väpnade handlingar om de inte gör det. Det andra är våra möjligheter att verifiera det här, att det är klart att vi ges de bästa betingelser som går att åstadkjomma vid en inspektion. – Men man måste vara på det klara med att det finns begränsningar i denna metod, att möjligheterna att hitta allt som kan dolt under jorden, i underjordiska anläggningar, eller hitta sånt som de kanske för omkring i lastbilar, stora truckar med stora laboratorier det är det en betydande risk att man inte kan göra och därför finns det begränsningar i metoden. Men alternativet är krigsinsatser, säger Blix med risk för stora förluster inte minst i människoliv. Hans Blix säger också att det bra att ett enhälligt råd nu givit inspektörerna ett starkare mandat: – Inspektörerna hade redan tidigare väldigt vittgående befogenheter, men det har stärkts ytterligare i den här resolutionen. Det som framförallt har inträffat är att säkerhetsrådet visar en beslutsamhet, att om inte inspektörerna får det bemötande, får det svar av Irak som de kräver så är säkerhetsrådet beredd att driva fram det. Det är en väldigt stor skillnad mot om man har ett råd som ger instruktion men inte är beredd att backa upp det. Han är medveten om att världens blickar de närmaste månaderna kommer att vara fästa på inspektörerarnas arbete, men upprepar än en gång att det inte är de som ska ha frågan om krig eller fred i sin hand, det är säkerhetsrådet, dit han ska avrapportera, som ska bestämma vad som ska hända härnäst. Hans Blix kommenterar också alla rykten om att Irak har tillgång till det ena eller andra massförstörelsevapnet med att vapeninspektörerna måste ha handfasta bevis och inte kan vara, som han utrrycker det, en spekulationsmaskin. Redan den 18 november räknar Hans Blix med att de första inspektörerna inklusive han själv ska vara på plats i Irak och det känns skönt att äntligen få inleda arbetet: – På sätt och vis är det en väldig lättnad i den här processen även om det inte är vi som för pennan precis. Men samtidigt får man säga det att nu kan diplomaterna i säkerhetsrådet ta det lugnt ett tag. Det är nu vårt arbete börjar.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".