Kina vill sopa igen spåren efter massaker

I Peking pågår kommunistpartiets kongress, som ska staka ut kinesisk politik för de kommande fem åren. Kommunistpartiet gör allt för att försöka sopa igen spåren efter nutidshistoriens värsta utmaning, revolten och den följande massakern som skedde 1989 vid Himmelska fridens torg. Vår korrespondent talade med en av männen som fanns i leden vid torget för tretton år sedan.
Han kallar sig Johnny men heter något annat. I dag är han 48 år, han har varit fotograf vid den statliga kinesiska televisionen, han har arbetat med reklam och försörjer sig i dag på affärsverksamhet. Vi samtalar i ett gathörn i Peking. – Jo, jag var med vid Himmelska fridens torg 1989, säger han. Jag var där flera dagar i sträck, inte i någon förtrupp, men jag gick dit för jag ville veta vad som hände, jag gick dit därför att jag stödde kraven som studenter och andra reste. – Egentligen har jag inte brytt mig särskilt mycket om politik, säger Johnny. – De senaste årens ekonomiska utveckling har inneburit att jag och så många andra kunnat öka vår standard. Så om detta fortsätter, om ledarskiktet kan fortsätta att öka välståndet så spelar det ingen roll för mig vilka som styr i Kina, säger Johnny. – När de politiska ledarna representerar allas intressen råder demokrati, säger han. Han säger att han tvivlar på att västerländsk form av demokrati skulle kunna fungera i Kina. Han säger att han är fullt klar över att någon fullständig demokrati inte går att genomföra i ett enpartisystem som de kinesiska. För tretton år sedan begav sig Johnny till Himmelska fridens torg. Då hade maktkampen böljat i ett par år mellan olika intressen. Studenter och andra som stödde deras krav om öppenhet och större politisk frihet ockuperade det stora klassiska torget mitt i Peking. Det är härintill i Folkets stora sal som partikongressen nu pågår. Den fredliga revolten 1989 slogs ned med stridsvagnar och ett stort militäruppbåd, flera hundra dödades, studentledare jagades och fängslades, reformsinnade inom kommunistpartiet drevs bort. – Jag tror att revolten kom för tidigt, tiden var inte mogen, säger Johnny Just nu ser han inte några tecken på en upprepning. Inom studentleden finns i dag en större anpassning till kommunistpartiet, fler och fler av de unga söker medlemskap i takt med att partiet öppnats upp för nya grupper. Så är det i de välmående delarna av östra Kina där tillväxten varit nära tio procent per år under den senaste tioårsperioden.
Lars Gunnar Erlandsson, Peking
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".