Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-anpassning kan ge längre straff

Publicerat lördag 9 november 2002 kl 12.49
Fler brott kan i framtiden komma att bestraffas med livstids fängelse. Det blir följden när svensk lagstiftning anpassas efter EU:s beslut om terroristbekämpning.
Tidigare i år tog riksdagen beslut om att Sverige skulle säga ja till EU:s rambeslut om terroristbrott och nu kommer alltså det praktiska efterspelet. Arton brott finns med på listan som enligt justitiedepartementets förslag ska kunna klassas som terroristbrott och där svenska domstolar ska kunna döma till livstids fängelse i större utsträckning än idag. Det handlar bland annat om mord, grov misshandel, människorov, allmänfarlig ödeläggelse och grovt olaga hot. Men det handlar inte om någon generell höjning av straffen, poängterar Stefan Johansson på Justitedepartementet. – Det är viktigt att påpeka att de omfattas inte så som de finns i brottsbalken. För att de ska kunna omfattas av det här förslaget till ny lagstiftning krävs det att den person som begått de här brotten gör det med vissa särskilda syften, till exempel att injaga skräck i befolkningen. Ett annat syfte är att man med den här gärningen syftar till att få en stat att fatta vissa beslut, dessutom måste då gärningen vara sådan att den allvarlig kan skada en stat eller en mellanstatlig organisation. Förslaget har nyligen varit ute på remiss och en av kritikerna är Sveriges Advokatsamfund som menar att den nya lagen öppnar för godtycke och rättsosäkerhet. Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg säger till tidningen Svensk Dagbladet att bedömningen för vem som ska klassas som terrorist blir väldigt vid och kan leda till att vem som helst kan pekas ut som terrorist.
Nina Odermalm Schei
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".