Göran Lambertz.

JK anklagar Bodström för påtryckningar

Justitiekansler Göran Lambertz anklagar Thomas Bodström för att som justitieminister ha försökt att tysta honom. Lambertz berättar om ett möte med Bodströms närmaste man, statssekreterare Dan Eliasson, i början av sommaren 2006.

– Jag hade ju sagt att poliser ljuger i domstol och att det sitter oskyldigt dömda i svenska fängelser och när jag talade med företrädare för justitiedepartementet så försökte man att få mig att avstå från den här kritiken.

– Det uttrycktes som så, lite snällt och försiktigt får jag säga, att det kunde ju bli så att justitieministern tog avstånd från mig och att det skulle bli svårt för mig att sköta mitt jobb och att min plattform skulle bli lite sämre.

En månad tidigare hade en annan av Thomas Bodströms närmaste medarbetare på justitiedepartementet använt liknade ord vid en lunch.

Påtryckningar
Göran Lambertz är säker på att det var Thomas Bodström själv som stod bakom påtryckningarna.

– Det var väl utan tvekan så att han ville att man skulle prata med mig på det här sättet.

Lambertz tog det hela med ro. Han kände varken obehag eller påverkades av samtalen.

– Klart en liten påtryckning, men en del påtryckningar kan man väl ägna sig åt. Jag var inte särskilt upprörd över det. En minister får försöka få mig att säga på lite annorlunda sätt än vad jag har gjort. Sedan får det ju inte gå hur långt som helst. Jag tyckte inte att det gick för långt här.

Det låter som du är van att få sådana här propåer?

– Nej, jag har aldrig varit med om något liknande tidigare.

Justitiekanslern är frikopplad från regeringen men har inte samma självständiga status som till exempel myndigheter och domstolar.

Enligt flera statsvetare som Ekot talat med så är Thomas Bodströms påstådda agerande, såsom JK beskriver det, inte brottsligt, men det kan vara olämpligt.

Bodström själv förnekar Göran Lambertz uppgifter.

– Jag varken får eller har gjort det på det sättet så att man får aldrig ge några uttryckliga order till en verkschef hur han ska agera.

De här orden han använder, att du skulle ta avstånd från honom, är det något du känner igen från den tiden (ett år sedan)?

– Nej efter det mötet så hade han inga som helst synpunkter. Det dök ju upp först efter att han själv fick kritik och efter att han fick det så var han också noggrann med att säga att jag hade skött mig mönstergillt. Det är klart att det är konstigt att han nu har en tredje version.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".