EU kritiserar Bulgarien och Rumänien

EU-kommissionen riktar på onsdagen skarp kritik mot Bulgarien och Rumänien för att länderna inte gjort tillräckligt för att få bukt med organiserad brottslighet och korruption. Däremot slipper länderna tills vidare de sanktioner som kommissionen tidigare hotat att införa om länderna inte uppfyller kraven som EU ställt upp.

Det är vass kritik som EU-kommissionen riktar mot unionens två nyaste medlemmar.

Under det halvår som gått sedan inträdet konstaterar man att en hel del reformer och lagändringar införts på pappret men att det i praktiken hänt mycket lite.

Organiserad brottslighet
Fällande domar är en fortsatt bristvara i båda länderna när det gäller högt uppsatta personer inblandade i korruption och organiserad brottslighet.

Författarna till EU-kommissionens rapport skriver till och med att rumänska domare inte verkar ha förstått sin egen roll när det gäller korruptionsbekämpning.

När länderna beviljades inträde var det med en rad förbehåll främst på just det juridiska området.Men frågan är vad EU-kommissionen har att sätta emot nu sedan medlemskapet trätt i kraft.

Hot om sanktioner
Hotet om sanktioner har kritiserats som svagt eftersom det framför allt gäller möjligheten att underkänna beslut fattade av ländernas domstolar.

Och som Franco Frattini, EU-kommissionär med ansvar för rättsliga frågor konstaterar, det ska väldigt mycket till för att EU inför sanktioner mot fullvärdiga medlemmar.

Kajsa Boglind
kajsa.boglind@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".