Psykiatriker skräms av hot och våld - vågar inte skriva vårdintyg

Psykiatriker vågar inte skriva vårdintyg för farliga patienter på grund av risken för hot och våld. Det menar professor Henrik Belfrage som som hotats av den misstänkte polismördaren i Nyköping. Det är en bild som också Polisförbundet känner igen.

– Som poliser har vi ju tidigare sett det, och vi har många vittnesmål från kolleger som när de har lagt ned ett väldigt stort jobb och varit utsatta för både våld och hot, har lyckats få in en person för undersökning, och så har personen lämnat sjukhuset fortare än polispersonalen har kunnat göra, säger Polisförbundets ordförande Jan Karlsen.

På DN debatt berättar professor Henrik Belfrage och överläkare Göran Fransson vid Rättspsykiatriska regionskliniken i Sundsvall att de redan 1999 gjorde bedömningen den nu häktade 55-åringen i Nyköping borde tvångvårdas.

Kunde vara farlig
De menade att mannen, som då avtjänade ett fängelsestraff för dråp, led av vanföreställningar och kunde vara mycket farlig.

Efter det hamnade de på 55-åringens dödslista.

Att mannen trots det kunnat vara ute i samhället beror enligt Belfrage på att läkare och psykiatriker efter hot inte vågat intyga att han hade psykiska problem. Enligt Belfrage finns fler sådana fall.

– Det är klart att det är oerhört beklagligt och det är framförallt en brist i systemet, tror jag. Man törs inte, man litar inte på kolleger och andra rättsinstanser. Samtidigt har jag mänskligt sett stor förståelse för detta, för det är inte roligt att bli utsatt för allvarliga hot, säger Fredrik Belfrage.

”Ska inte förekomma”
Så här säger socialminister Göran Hägglund om hurvida farliga personer som borde tvångsvårdas kan slippa det genom hot.

– Jag har hört liknande beskrivningar, inte precis den här arten, men liknande. Det här är naturligtvis något som inte ska förekomma, säger Göran Hägglund.

Regeringen arbetar nu med att ta fram ett lagförslag om ändringar av den rättspsykiatriska vården. I nuläget är Henrik Belfrage på grund av risken inte beredd att göra bedömningar av den här typen av personer.

– Vi törs inte lita på rättsapparaten i övrigt.

Men blir det inte ännu viktigare att faktiskt våga göra en bedömning?

– Jo, det blir det. Därför föreslår vi att det här måste skötas av personer med kompetens och som har ett ordentligt skydd omkring sig. Till exempel särskilda rättspsykiatriska kliniker, säger Henrik Belfrage.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".