Spelmonopol kan dra Sverige inför rätta

Möjligheten har nu ökat för att Sverige kommer att dras inför EG-domstolen på grund av det så kallade spelmonopolet. EU-kommissionen accepterar nämligen inte att Sverige förbjuder privata och utländska spelbolag.

Brevet från EU-kommissionen på onsdagen är ett så kallat motiverat yttrande, det är steg två i rättsprocessen som kan sluta med att Sverige dras inför EG-domstolen för brott mot Romfördraget.

Det handlar om sportspel, vadslagning på fotbollsmatcher och ishockey så vidare.

Svenska spel
Sverige har hävdat att det bara går att skydda konsumenterna mot kriminalitet och spelberoende genom att staten äger spelbolagen, i det här fallet bolaget Svenska Spel som drar in fem miljarder till statskassan och idrotten varje år.

EU-kommissionen underkänner den svenska modellen och menar att även privata bolag kan följa regler om åldersbegränsningar, begränsad reklam och andra regler som skyddar allmänheten. Att utestänga privata bolag är en skada som inte står i proportion till vad man vinner, enligt kommissionen.

En statlig utredning sa förra året att den svenska modellen bryter mot EG-reglerna och den dåvarande regeringen lovade kommissionen att öppna systemet för utländska bolag. Det har den borgerliga regeringen inte fullföljt, istället tillsattes en ny utredning om samma sak, i förra veckan.

Ladbrokes nöjda
Spelbolaget Ladbrokes vd Douglas Roos säger att det är glädjande att EU-kommissionen inte gått på regeringens fördröjningstaktik.

Finansminister Anders Borg gav en avvaktande kommentar på onsdagen.

– Det återstår att se var EU-processen tar vägen och vi ska hantera det här i god ordning.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".