Få anmälningar om övervåld i psykiatrin

Trots att många anställda inom den slutna psykvården har sett kollegor använda övervåld är det ytterst sällan någon ställs till svars för övergreppen. Det säger Annica Marcus som är chef för HSAN, den myndighet som prövar om fel har begåtts av anställda inom vården.

Som Ekot berättade under onsdagen vittnar nästan hälften av de anställda inom psykiatrin om att personal använt övervåld. Men Annica Marcus har knappt fått in någon anmälan.

”Absolut inte vanligt”
– Det är absolut inte vanligt. Jag tror att det under fyra och ett halvt års tid har förekommit att jag har sett sådana ärenden, två-tre gånger kanske.

Nästan hälften av de som jobbar i den slutna psykvården har sett kollegor använda övervåld mot de sjuka. Det visar Ekots enkät, som över 1 000 anställda i psykiatrin svarat på.

Det här är några exempel ur svaren på Ekots enkät:

”När en psykotisk patient sparkade en personal, svarade personalen med att sparka tillbaka.”

”Patient som höjer rösten eller svär till personal, kastas ner på golvet och övermannas.”

”Vid bältning kan det gå hett till och patienter kan få en extra tryckare.”

Trots att det alltså förekommer övervåld mot de sjuka, finns det knappt några anmälningar till HSAN, som är den myndighet som prövar om anställda i vården begått några fel.

Tog strypgrepp på patient
I augusti förra året tog en skötare på universitetssjukhuset i Lund strypgrepp på en psykiskt sjuk man som hade spottat på honom. Några anställda på avdelningen såg strypgreppet och var tvungna att ingripa för att få skötaren att sluta.

Ett par dagar senare skrev de anställda en så kallad avvikelserapport som behandlades internt på sjukhuset. Men händelsen anmäldes varken till Socialstyrelsen eller HSAN.

– Vi har inte gjort mer än att vi har bedömt att den här personen ändå är en såpass trygg och stadig herre så att vi har pratat med honom. Det är ungefär det vi har gjort, säger Pontus Grass, chef på vårdavdelningen där skötaren jobbar.

Har det varit någon diskussion om ni skulle anmäla det?

– Nej, det har det inte varit.

Chefen på HSAN, Annica Marcus, reagerar när vi visar henne sjukhusets interna rapport. Hon säger att HSAN skulle har prövat ärendet om det hade anmälts.

– Ja, det tror jag att vi skulle ha gjort och prövat om inte detta är gräns för disciplinpåföljd. Och dessutom, att man tar strypgrepp på någon kan ju ha lett till en misshandel och i så fall ska man överlämna det till en åtalsprövning.

Mycket ovanligt att någon fälls
Det är alltså ovanligt att det görs anmälningar inom psykiatrin, men det är ännu mer ovanligt att någon ur personalen blir fälld för övervåld. Oftast står ord mot ord och då frias personalen.

– Jag hörde talas om någon som hade fått disciplinpåföljd i en sådan här situation och där hade det bekräftats av kollegorna att detta hade ägt rum, det som var anmält.

Det krävs nästan det?

– Ja, det är det som krävs, annars är det en ord-mot-ord-situation, säger Annica Marcus, chef för HSAN.

Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista