Blair officiellt utnämnd till FN-sändebud

Storbritanniens avgångne premiärminister Tony Blair fick ett nytt jobb på onsdagen bara några timmar efter att han slutade sitt gamla. Efter jobbet som premiärminister ska han nu istället försöka mäkla fred mellan Israel och Palestina.

Tony Blair hade knappt en sista gång i det brittiska parlamentet hunnit försvara sitt hårt kritiserade stöd för Irakkriget förrän han hade ett nytt jobb att gå till.

Även den här gången handlar det om handskas med en konflikt i Mellanöstern. Han blev nämligen i FN-högkvarteret i New York på onsdagen officiellt utsedd till den så kallades kvartettens medlare i konflikten mellan israeler och palestinier.

Företrädaren lämnade uppdraget
Kvartetten består av FN, EU, Ryssland och USA och Blair ersätter nu amerikanen James Wolfensohn som lämnade uppdraget för några månader sedan i frustration över att det var så svårt att göra framsteg i den över 60 år långa konflikten.

Rykten hade länge surrat i diplomatiska kretsar att Blair skulle bli den nye medlaren och president Bush har jobbat hårt för att så skulle bli fallet.

Blairs första uppgift blir enligt kvartetten att hjälpa till att skapa trovärdiga och livskraftiga regeringsinstitutioner och bättre ekonomiska förutsättningar i den konfliktdrabbade palestinska myndigheten, som ju nyligen skakades av striderna mellan grupperingarna Fatah och Hamas.

Bush hyllade utnämningen
President Bush hyllade i ett skriftligt uttalande utnämningen, även om hans presstalesman försökte tona ner förväntningarna något genom att säga att Tony Blair inte är personen som bara kommer in i det här jobbet och säger ”Aha, jag fixar det här”.

Det finns också de som tvivlar på att brittiske Blair är rätt person. Kritikerna menar att hans villkorslösa stöd för Irakkriget har gjort honom mäkta impopulär i vissa inflytelserika grupper i Mellanöstern, vilket gör att han inte kommer kunna agera medlare där med någon större trovärdighet.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista