HBT-personer väljer bort utlandstjänst

Fler av dem som gör lumpen vill utomlands på uppdrag. Men det gäller inte alla. Många homo-, bi- och transpersoner väljer bort utlandstjänstgöringen, eftersom HBT-soldater inte är speciellt populära bland andra länders soldater.

– Det är många länder som inte accepterar det över huvud taget. Man vill ändå göra nytta och hjälpa till och göra hjälpinsatser för andra människor men blir det svårt för en själv och det känns att ingen vill att man ska vara där, så stannar jag hellre hemma, säger Mattias Fredriksson som är homosexuell och nyss har muckat och inte vill göra utlandstjänst.

Ökat intresse för tjänstgöring utomlands
Intresset för internationell tjänstgöring har ökat med drygt 40 procent i år jämfört med förra året, men det finns också de som är rädda för att sticka utomlands. Det märker organisationen HoF, Homo,- bi- och transpersoner i försvaret, av.

– Det frågas efter om man verkligen kan åka på utlandstjänstgöring fast man är bög eller lesbisk, säger Ulrika Hansson, ordförande i HoF.

– Jag tycker att problemet är ganska stort. Vi engagerar oss mer och mer och har mer samarbete med andra nationer, till exempel USA som har en lag som förbjuder homosexuella att arbeta i försvarsmakten.

Hur många svenska soldater som inte är hetero och ändå väljer att göra utlandstjänst går inte att säga.

Tror att många inte berättar
Men Ulrika Hansson tror att många då väljer att inte berätta, eftersom HBT-soldater inte är speciellt populära bland utländska soldater och befäl och hon tar Finland som exempel.

– De hade en regnbågshelg för ett antal månader sedan i Finland med ett försvarstema och bjöd då in ett antal aktörer från finska försvarsmakten, varav alla tackade nej.

Ulrika Hansson tycker nu att försvarsminister Mikael Odenberg borde ta upp attitydfrågan med till exempel Finland som ska ingå i Nordic Battle Group.

– Det borde sägas att i svenska försvaret tolererar vi inte diskriminering eller kränkningar, säger Ulrika Hansson,  ordförande i HoF.

Nils Eklund, P3 Nyheter
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".