Ericssonägare markerar mot nya bonusprogrammet

I dag, torsdag, är det tänkt att det ska bli andra gången gillt för Ericssons stoppade bonusprogram. Men en av Ericssons ägare som röstade ja för bonusprogrammet på årsstämman i april, första Ap-fonden, aviserar nu att man tänker rösta nej på dagens extra bolagsstämma.

Ericssons nya förslag saknar prestationskrav för drygt 6 000 nyckelpersoner i bolaget som får aktier i bonus, säger Ossian Ekdahl, chef för bolagsstyrning vid första Ap-fonden.

– Jag tycker att det har blivit tydligare att det inte finns prestationskrav till en viss personalkategori på Ericsson och det är därför vi röstar nej.

Ericssons styrelse fick en rejäl näsbränna på den ordinarie bolagsstämman, då anonyma amerikanska fonder stoppade bolagets bonusprogram till de anställda.

Tvingades göra om förslaget
Ericssons styrelse, med ordföranden Michael Treschow i spetsen, tvingades arbeta om hela bonusprogrammet. Det nya förslaget, som läggs fram till den extra bolagsstämman i dag, torsdag, innebär två förändringar.

Dels presenteras de tre delarna till de olika personalkategorierna var för sig på extrastämman, inte i klump som vid den ordinarie stämman. Dels höjs prestationskravet för de 220 allra högsta cheferna.

Ossian Ekdahl på första Ap-fonden säger att det måste finnas en koppling mellan vad de anställda presterar och vad de får i bonus i det så kallade incitamentsprogrammet.

Ska inte bara gälla chefer
Det ska gälla inte bara för de högsta Ericsson-cheferna, utan också för gruppen om 6 300 nyckelpersoner i bolaget. Utan prestationskrav missar man poängen med bonusen, som är att de anställda lägger manken till lite extra så att Ericssons vinst blir så stor som möjligt, säger han.

– Det gäller ju att ha incitamentsprogram som är så bra som möjligt för att vi ska få den här sammankopplingen mellan de anställdas intressen och aktieägarnas intressen. Därför har vi sagt att det måste finnas prestationskrav i de incitamentsprogram som vi godkänner.

Ericssons nya sätt att presentera bonusprogrammet gör det möjligt för aktieägarna att rösta emot de olika delarna.

Vill markera ett felaktigt upplägg
Ossian Ekdahl säger att första Ap-fonden med 0,7 procent av rösterna i Ericsson, inte har samordnat någon nej-kampanj med andra aktieägare, men tänker rösta nej för att markera att man tycker att bonusprogrammet är fel upplagt.

Förra gången godtog första Ap-fonden helheten i förslaget, eftersom det inte gick att rösta om de olika delarna. Under flera år har man framfört kritik mot Ericssons bonus, men bolaget har inte lyssnat, säger Ossian Ekdahl.

– Vi har flera gånger tidigare under åren fört fram kritik på just den här punkten till Ericsson, men man har då valt att inte gå oss till mötes, säger Ossian Ekdahl, chef för bolagsstyrning vid första Ap-fonden.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".