Portugal tar över ordförandeskapet i EU

På söndag tar Portugal över ordförandeskapet i EU. Portugiserna ärver då frågan kring EU-författningen efter Tyskland.

– Det blir vår största utmaning, sa Portugals premiärminister José Socrates, när han på onsdagen redogjorde inför sitt eget parlament om det kommande ordförandeskapet.

– Ett mandat är inte samma sak som ett traktat, påminde premiärminister José Socrates. Ännu återstår mycket och vi har ett krävande, intensivt och komplext arbete framför oss, förklarade han angående EU-författningen.

Svårigheter väntas med formuleringarna
Portugal förväntar sig en hel del svårigheter med att ro i hamn, vad som i midsomras lät som en redan färdigpaketerad ny EU-författning i light-version. Men det var politik, nu ska formuleringarna också översättas till hållbar juridik.

Ett komplicerat arbete, men Portugal tänker lägga in högsta växeln och hoppas att denna nya och förenklade författningstext ska kunna godkännas i oktober.

En viktig fråga det kommande halvåret blir migration och utrikespolitiskt siktar premiärminister Socrates också på att ordna flera toppmöten.

Vill stärka relationen med Afrika
Portugal vill stärka och prioritera relationerna med Afrika och kommer därför att arrangera ett EU-Afrika-toppmöte i december. Också samarbetet med Medelhavsländerna ska bli bättre, anser portugiserna, och fem olika möten kring bland annat finansfrågor, energi och migration står högt på listan.

Sedan tidigare möter EU både Kina, Ryssland och Indien på högsta nivå, men Portugal lägger nu till Brasilien och redan nästa torsdag den 4 juli kommer den brasilianske presidenten Lula hit.

Alice Petrén, Lissabon
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".