Osäker framtid oroar FN i Gaza

Ett kaotiskt läge präglar situationen på Gaza. Det konstaterar chefen för FN:s hjälporganistion för Palestinaflyktingar, Karen Abuzayd, som är på Sverigebesök just nu. Även om matdistributionen fungerar just nu så finns en oro för hur andra hjälpinsatser ska kunna upprätthållas.

– Det är kaotiskt, och den osäkra framtiden oroar. Vi tror att vi kommer att klara den humanitära delen, att människor kommer att få mat. Men det som oroar oss är människor behöver mer än de basala ransoner som vi ger. Kommersiella aktiviteter måste komma igång, det måste komma in byggmaterial, det måste bli en ljusning för ekonomin, säger Karen Abuzayd.

Karen Abuzayd är chef för UNRWA, FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar och Sverige är en av de de största bidragsgivarna. I år ger Sverige totalt 650 miljoner kronor i stöd till palestinier, nästan hälften av dom går genom UNRWA.

Det oroliga läget har gjort att FN tvingats att tänka om. Istället för det långsiktiga arbete FN vill bedriva för de 4,3 miljoner palestinaflyktingarna så har oroligheterna gjort att stödet nu främst handlar om basal humanitär hjälp som drägligt boende och hälsovård.

UNWRA-chefen har bland annat träffat den svenske biståndsministern, Gunilla Carlsson idag och hon menar att den senaste tidens utvecklingen i Gaza nu kräver mera av omvärlden och av Sverige.

– Det är väldigt viktigt att vi nu fortsätter att stödja den folkvalde presidenten Abbas, men också funderar på hur vi ska på bästa sätt ska bidra till att få en palestinsk enighet, och att vi inte glömmer den fruktansvärda situation som nu råder på Gaza , säger Gunilla Carlsson.

– Vi får inte isolera Gaza av politiska skäl, utan vi måste snarare se till att det blir ett palestinskt ledarskap som nu tar ansvar och som blir en bra partner för att förhandla med Israel.  

Päivi Kotka
paivi.kotka@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".