Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Putin i EU-samtal om Kalingrads framtid

På måndag ska EU-ländernas regeringschefer träffa den ryske presidenten Vladimir Putin på ett toppmöte i Bryssel. Mötets viktigaste fråga gäller Kaliningrad, det ryska området med en miljon invånare som ligger inklämt mellan Polen och Litauen vid Östersjön, och som kommer att isoleras från Ryssland när Litauen blir medlem i EU.
Ryssland har krävt att invånarna i Kaliningrad även i fortsättningen fritt ska kunna resa genom Litauen till hemlandet Ryssland, något som EU bestämt har sagt nej till. Här på en parkeringsplats, den är stor som en fotbollsplan, och den ligger vid gränsövergången Kibartei mellan Litauen och Kaliningrad, här står ett 60-tal personbilar uppställda i en rad och väntar på sin tur i gränskontrollen, lite längre bort så finns en likadan parkering fylld med långtradare. I väntan på att få passera Solen lyser, dammet yr, vädret är ganska behagligt och bilägarna och chaufförerna halvligger i sina säten. Någon sover, andra lyssnar på litauiska och ryska slagdängor som strömmar ur bilradion och ur de skrikiga högtalarna på husvagnen som fungerar som utecafé och kiosk. De flesta av bilägarna här på fältet försörjer sig på att handla med bensin över gränsen. En av de är Ivan, han är egentligen chaufför, men arbetslös och han bor i Kaliningrad, i en liten stad som ligger 11 kilometer härifrån på andra sidan gränsen. Ivan livnär sig på bensinförsäljning Tidigt i morse kom Ivan hit till den litauiska sidan med sin gamla rostiga Volkswagen, fulltankad, och sålde de drygt 60 liter bensin han hade i tanken till ett betydligt bättre pris än det han betalt på macken där hemma. Nu är tanken nästan tom, nu ska han hem igen, det brukar ta mellan sex och nio timmar att passera gränskontrollerna, och efter tre dygn så har han rätt att komma tillbaka med ytterligare 60 liter bensin som han säljer med vinst här på den litauiska sidan. ”Genom att hålla på så här, var tredje dag”, säger Ivan, ”så får jag ihop ungefär 100 dollar i månaden, alltså drygt 900 kronor, min hustru jobbar på en fabrik i Kaliningrad, hon tjänar bara 65 dollar i månaden”. Oro inför visumkrav Men Ivan är orolig, nästa år kan det vara slut med hans bensinhandel, Litauen kommer att kräva att han ska ha visum för att komma in här, det är egentligen EU som ställer det kravet, annars får inte Litauen bli medlem i EU. EU-länderna är nämligen rädda för att ryssar okontrollerat via Kaliningrad, ska ta sig in EU. Det ska visumkravet förhindra. Men Ivan misstänker att visumet kommer att kosta pengar, och då blir det inget kvar av vinsten på hans primitiva affärsidé. När jag talar med Ivan så kommer en annan man fram till mig och direkt ber - på bruten engelska - om att få bli intervjuad, han heter Slava Lupik, han bor i Kaliningrad och arbetar i den ryska handelsflottan. ”Jag sysslar inte med bensinaffärer”, säger Slava, ”men jag måste över gränsen några gånger om året för att kunna träffa min gamla far, han är 82 år nu och bor 120 mil bort i Ryssland, det har hänt att jag fått sitta och vänta 24 timmar här vid gränsen för att komma över, bara för att hälsa på min far i mitt eget hemland, och nu måste jag söka visum också”.
Jan Mosander, Kibartei
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".