Asylsökande får pengar för att flytta hem

Asylsökande som får avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd ska kunna söka återetableringsstöd för att återvända till hemlandet. Det beslutade regeringen på torsdagen.

Migrationsminister Tobias Billström ser bidraget som ett sätt för människor att börja om.

– Det är viktigt att människor som kommit hit och drabbas av oro när man får sitt avslag, inte blir desperata, utan att de känner att de känner att de får en möjlighet att starta om igen i hemlandet. Pengarna kommer att vara ett verksamt bidrag till det, säger Billström.

Återetableringsbidraget kan fås oberoende av nationalitet, men kan bara beviljas en gång.

För att vara behörig måste den sökande frivilligt vilja återvända till ett land där man på grund av svåra motsättningar har svårt att etablera sig.

Det måste även vara sannolikt att landet är villig att ta emot personen.

Migrationsministern kan i dagsläget inte svara på hur många personer som är behöriga att söka bidraget, men räknar med att vissa nationella grupper berörs mer än andra.

– Irak och Afghanistan är två länder som man kan tänka sig står i fokus med tanke på de inströmningssiffror som vi har, säger migrationsministern.

Regeringen har avsatt 15 miljoner kronor till återetableringsstödet.

En person över 18 år kan beviljas bidrag med 20 000 kronor, medan en person under 18 år kan få 10 000. En familj kan beviljas högst 50 000 kronor.

– Det är inte frågan om att erbjuda pengar istället för trygghet. Människor som fått sin asylansökan prövad i laga ordning och fått avslag på den för att man inte bedömts ha några skyddsskäl, måste vi erkänna att de måste få pengar för att kunna starta om i hemlandet, säger migrationsminister Tobias Billström.

Marit Sundberg
marit.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".