Hopp för diabetiker.

Nytt insulin hjälper diabetiker med vikten

Ett nytt sorts insulin ska hjälpa diabetiker att hålla vikten. Många personer med typ-2 diabetes kämpar med övervikt, och insulinbehandling gör ofta att man går upp ytterligare i vikt. Men med hjälp av en ny typ av insulin så ska det bli lättare att hålla vikten.

71-årige Bengt Johansson har varit typ-2 diabetiker i nästan 25 år. Han har ofta fått kämpa hårt med sin vikt. Nu hoppas han att det nya insulinet göra det lättare.

– Jag hoppas ju att det skulle innebära att jag inte skulle gå upp mer i vikt, utan ha lättare att hålla vikten, kanske rentav krympa lite. Att jag får lättare att röra mig ute för att få motion och liknande som jag behöver för min diabetessjukdom, säger Bengt Johansson.

Bibehöll vikten
Det nya insulinet Levemir har testats i en stor världsomfattande studie, där över 40 000 diabetiker deltagit. Det har inte samma viktökande egenskaper som vanligt insulin brukar ha.

I studien bibehöll diabetikerna sin vikt och i vissa fall lyckades de till och med gå ner i vikt.

Med den gamla sortens insulin blir det lätt en ond cirkel. Typ 2-, eller åldersdiabetes, orsakas ofta av övervikt. Man tvingas då ta insulin vilket ofta leder till ytterligare viktökning, som i sin tur leder till att man måste ta mer insulin. Man riskerar då att gå upp ännu mer i vikt, med ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar som följd.

Även till typ 2-diabetiker
Levemir har funnits på marknaden i snart två år men har i Sverige tidigare bara givits till typ 1-diabetiker.

Nu har läkemedelsförmånsnämnden beslutat att även typ 2-diabetiker ska få det nya insulinet.

Mona Landin Olsson, överläkare vid Lunds universitetssjukhus hoppas att det nya insulinet ska hjälpa Sveriges omkring 300 000 typ 2-diabetiker.

– Det är ju effektivt ur blodsockersänkande synpunkt, och det är andra insuliner också. Det som skiljer det här insulinet från andra är att man inte har samma viktuppgång. Det är väl det som är fördelen, säger Mona Landin Olsson.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".