1 av 2
Alistair Darling på väg till finansministeriet.
2 av 2
Nya ministrar.

Darling finansminister i Browns regering

Uppdaterad 19:00
Storbritanniens nye premiärminister Gordon Brown sätter samman sin nya regering idag, torsdag. En del av de gamla ministrarna har fått veta att de tvingas gå, och nya har fått chansen. 53-årige Alistair Darling efterträder Brown och blir alltså ny finansminister.

En minister som byter uppgift är miljöminister David Miliband, som blir rekordung utrikesminister.

Ära och förtjusning är vad 41-årige David Miliband talar om när han fått frågan att bli utrikesminister efter den tidigare så kritiserade Margaret Beckett.

Miliband anses ha gjort ett bra jobb som miljöminister och han är mycket populär inom Labourpartiet. Vissa labouranhängare försökte lansera honom som en tänkbar premiärministerkandidat, men själv sa han nej.

53-årige Alistair Darling är mannen som får efterträda Brown och blir alltså ny finansminister.

Jack Straw, som avsattes som utrikesminister av Tony Blair, kommer också tillbaka i hetluften. Han blir justitieminister.

Kvinna på inrikesministerposten
Bland de andra namnen kan nämnas att den nya vice partiledaren Harriet Harman också ska leda underhuset. För första gången blir också en kvinna, Jacque Smith, inrikesminister. En svår post där flera tidigare har misslyckats med att hantera till exempel terrorfrågor, överfulla fängelse och invandring.

Brown har också tillfrågat Baronessan Shirley Williams som tillhör oppositionspartiet Liberaldemokraterna, om hon vill bli rådgivare när det gäller till exempel massförstörelsevapen.

Baronessan har ännu inte bestämt sig.

Browne kvar som försvarminister
Den ende som får behålla samma ministerpost som tidigare är försvarsminister Des Browne. Något överraskande kanske, eftersom han fått mycket kritik den senaste tiden. Inte minst för hur han hanterade situationen med de brittiska soldaterna som var kidnappade i Iran.

Färre kvinnor i regeringen
Gordon Brown har sagt att han vill arbeta för att få in fler kvinnor i politiken. Men nu är det bara fem kvinnor som är fullvärdiga medlemmar av regeringen, jämfört åtta under Tony Blairs tid.

Oppositionspartiet Tories ger inte mycket för den nya regeringen. George Osborne från Tories hävdar att trots de nya ministrarna så är det samma gamla trötta labour-ansikten som finns runt bordet.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".