Svenskarna konsumerar för fullt

Svenska folket spenderar gärna sina pengar på shopping. Med en stark högkonjunktur och allt större tillgångar i svenska hushåll spenderar vi för fullt just nu.

Ylva Aversten fyller sin kasse med inslagna paket i en leksaksbutik i Stockholm. Hon är bara en av många konsumenter som spenderar sina pengar inom detaljvaruhandeln just nu.

– Jag har handlat Pokemon-gubbar, en kikare, två vattenpistoler och en robot, säger Ylva Aversten.

Hushållen ekonomiskt starka
På torsdagen kom en konjunktursbedömning från Handelns Utredningsinstitut som pekar på att högkonjunkturen håller i sig.

– Hushållen idag är ekonomiskt starka, starkare än någonsin tidigare. Vi har fått betydande skattesänkningar, vi har fler i arbete och vi har löneökningar som är ganska kraftiga. Det, tillsammans med en ganska låg ränta, gör att hushållen har en rejält stor budget över för just detaljhandelsvaror, säger Jonas Arnberg, konjunkturansvarig på Handelns Utredningsinstitut.

Framför allt är det leksakshandeln, elektronikhandeln och järn- och bygghandeln som det går bra för. Något som är typiskt för en högkonjunktur.

Livsmedel dyrare
För dagligvaruhandeln har HUI under en tid upptäckt att livsmedel blivit dyrare. Vilket delvis beror på ökade råvarukostnader.

Enligt Jonas Arnberg kommer det inte att bli några drastiskt höjda matpriser den närmsta tiden.

Ylva Aversten hoppas under tiden att hon inte shoppar för mycket.

– Jag tycker att folk köper mycket leksaker, men jag tror faktiskt inte att jag överkonsumerar leksaker. Jag hoppas i alla fall inte det, säger Ylva Aversten.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".