Höjd bensinskatt för att minska utsläppen

För att kraftigt minska utsläppen av växthusgaser under de närmaste åren föreslås nu en rad åtgärder av Energimyndigheten och Naturvårdsverket. Höjd skatt på bensin och diesel är ett av förslagen.

– Sverige kan nå ett mål på 25-30 procent utan en stor påverkan på samhällsekonomin, säger Karin Sahlin på Energimyndigheten som är projektledare för rapporten.

– Det förutsätter att man arbetar i tre olika delar. Dels EU:s handelssystem för utsläppsrätter, dels att man gör åtgärder i Sverige, att man framförallt lägger förslag i transportsektorn för att styra mot en ökad energieffektivitet, och att vi även investerar i projekt utomlands, framförallt i u-länder inom ramen för FN och Kyoto-protokollets projektbaserade mekanismer.

Går att minska
Det är möjligt att minska de svenska utsläppen med 25 till 30 procent till år 2020. Det slår Energimyndigheten och Naturvårdsverket fast i en rapport gjord på uppdrag av miljödepartementet.

Och då handlar det om tre områden. Nya energiskatter främst inom transportsektorn, en skärpt utsläppshandel och investeringar i u-länder.

När det gäller nya energiskatter så är förslagen att höja bensin och dieselskatten med 75 öre per liter och att fordonsskatten ska bli högre för dom som kör fordon som släpper ut mycket. Detta då utsläppen från just transportsektorn fortsätter att öka.

När det gäller utsläppshandeln vill myndigheterna att EU ska dela ut färre utsläppsrätter till de svenska företagen, så att priserna på de utsläppsrätter som företagen måste köpa blir högre. Då leder det till att företagen hellre minskar sina utsläpp än köper utsläppsrätter.

Kredit från FN
När det gäller investeringar i u-länder handlar det om att om Sverige kan se till att de ländernas utsläpp minskar, så får Sverige kredit av FN:s utsläppssystem. Det räknas då som att Sverige lyckats minska sina utsläpp. Detta är möjligt då klimatförändringarna är ett globalt problem.

Men att en betydande del av de förslag som energimyndigheten nu lägger fram handlar om att minska utsläppen i andra länder - får kritik. Bland annat Miljöpartiet anser att Sverige borde satsa mer på att få ner inhemska utsläppen.

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".