Göran Hägglund inledningstalade vid kd:s riksting i Sundsvall.

Abortfrågan i centrum på kd:s riksting

På kristdemokraternas riksting i Sundsvall, som inleddes på torsdagen, diskuterades abortfrågan.

Utanför lokalen stod abortmotståndare och ett 30-tal motioner till rikstinget vill begränsa den nuvarande aborträtten.

Partiledaren Göran Hägglund, som ju också är socialminister, vill inte ändra abortlagen och uppmanade ombuden att stödja hans linje.

– Min uppgift är att se till att vi slår in på en utveckling som i praktiken innebär de förändringar som vi arbetar för att åstadkomma och jag hoppas på rikstingets stöd för den linjen, säger han.

Abortförebyggande åtgärder
Göran Hägglund hänvisade till en stor kommande satsning på abortförebyggande åtgärder. Han sa också att 93 procent av alla aborter görs före den tolfte graviditetsveckan. Och att en sänkning av den fria aborträtten på 18 veckor troligen skulle leda till fler aborter. Frågan kommer att tas upp på fredagen.

– Jag gjorde det för att jag vill att det ska vara tydligt var jag står i den här frågan. Jag vill att de ombud som kommer hit och ska diskutera frågan ska ha bilden så klar och tydligt för sig som möjligt, säger Göran Hägglund.

Förändrad familjepolitik
I budgetförhandlingarna i regeringen inför hösten driver kristdemokraterna främst en förändring av familjepolitiken. Vårdnadsbidraget skulle till exempel, enligt Göran Hägglund, kunna införas redan första januari nästa år.

Partiet kommer också att driva frågan om en höjning av garantipensionen med 300 kronor i månaden, som skulle kosta tre miljarder kronor. Men först måste de övriga borgerliga partierna övertygas. 

En fråga som är känslig för regeringssamarbetet är förslaget om att införa könsneutralt äktenskap. Men där säger kristdemokraterna nej och kan inte acceptera att de andra borgerliga partierna röstar genom förslaget med hjälp av oppositionen.                      

– Det kan inte uppstå oväntade koalitioner i riksdagen som tar det här i sin hand, säger Göran Hägglund.

Vad gör du då?

– Jag förutsätter att det inte kommer att inträffa, utan vi äger politiken gemensamt och bygger politiken tillsammans.

Är du beredd att sluta samarbetet i regeringen om den här frågan kommer upp på det här sättet?

– Den frågan har jag fått sedan en allians för Sverige bildades och mitt svar är detsamma. Ska man bygga ett förtroendefullt samarbete så talar man inte i ultimativa termer.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".