Kidnappade politiker uppges ha dödats

Elva politiker som kidnappades av den colombianska Farc-gerillan för över fem år sen har dödats i korseld. Det uppger Farc i en kommuniké på internet, en uppgift som orsakat förtvivlan men också tvivel.

Enligt Farc:s kommuniké så skulle de elva ha dödats redan den 18 juni i samband med att en icke identifierad militär styrka angrep det läger där de hölls fängslade.

Men den colombianska armén känns inte vid någon sådan aktion. ”Eftersom vi inte vet var dom kidnappade har hållits fångna, så har vi heller inte gjort något fritagningsförsök”, sa en armétalesman.

De elva tillhörde en grupp medlemmar i delstatsparlamentet i Valle de Cauca som under spektakulära former kidnappades från parlamentsbyggnaden i Cali för över fem år sedan.

Sen dess har dom anhöriga vid åtta tillfällen fått videoinspelningar som visat att de kidnappade var vid livet.

Sista gången var så sent som den 27 april. I den video som då visades vädjade dom kidnappade till president Alvaro Uribe att gå med på gerillans krav att avmilärisera ett område stort som Manahattan för att möjliggöra ett humanitärt fångutbyte. Ett krav som Uribe konsekvent avvisat.

I syfte att bana väg för ett fångutbyte har han istället börjat frige dussintals gerillamän från fängelset, bland annat Farc:s främste fånge som nu befinner sig på Kuba och som Uribe hoppats skulle fungera som en slags fredsemissarie gentemot gerillan.

Uppgifterna om de elva döda politikerna gör att de förhoppningarna nu kommit på skam. Möjligheten till ett fångutbyte har förmodligen blivit än mer avlägsen än tidigare.

Både de anhöriga och regeringen frågar också varför Farc dröjt 10 dagar med att informera om de döda, och varför gerillan under den tiden inte sökt kontakt med internationella Röda korset för att överlämna kropparna.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".