Regeringen vill ha nya mål för kulturen

Regeringen beslutade på torsdagen om direktiven för den nya statliga utredning som ska föreslå förändringar i kulturpolitiken. Kulturpolitiken är föråldrad och måste anpassas bättre till dagens samhälle, anser kulturministern.

– Kulturpolitiken finansieras huvudsakligen med offentliga pengar, och man har en syn på kulturpolitiken som ett till viss del politiskt projekt. I dag ser det annorlunda ut och de mål man satte i mitten av 1970-talet har till stor del fått leva vidare trots att verkligheten har förändrats, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Det är bland annat formuleringen om att kulturpolitiken ska motverka kommersialismens negativa skadeverkningar som är föråldrad, enligt Lena Adelsohn Liljeroth.

Målen ska omformuleras
Den nya utredningen som ska ledas av förslagschefen Eva Swartz ska omformulera målen för kulturpolitiken. Redan i slutet av nästa år ska de vara klara.

Kulturen ska i högre grad kunna finansieras genom näringslivet och antalet statliga myndigheter kan bli färre.

Utredningen får inte ge förslag till nya beskattningsregler, men förbundsdirektören för Svensk Scenkonst Sture Karlsson hoppas ändå att den tar upp frågan om avdragsgill sponsring.

”Regeringen bör sätta ner foten”
– Det är i princip så att företag har avdragsrätt om de sponsrar idrott men inte kultur. Det tycker vi att man bör rätta till. Jag hoppas verkligen att regeringen sätter ner foten och ser till att detta blir löst.

Vad är det viktigaste målet för kulturpolitiken i stort?

– Det är att alla som bor i Sverige ska kunna känna att det finns något för dem, inte minst de som kommit till Sverige under senare år och som har en annan kulturell bakgrund. Där har vi från kulturlivet kanske inte alltid varit så bra på att ta hand om dem, säger Sture Karlsson.

Malena Wåhlin
malena.wahlin@sr.se

I samarbete med SR Göteborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".