Bättre hjälp till sexuellt kränkta flickor

22 procent av alla flickor som vårdas på särskilda ungdomshem, har varit utsatta för sexuella övergrepp. Och nu börjar en första generell utbildning i hur personalen ska vårda de här flickorna. Det har inte funnits någon hjälp som fungerat tidigare, säger Anna, som själv varit utsatt för övergrepp och har vårdats på ungdomshem.
– Det är jättemånga som har blivit utsatta och som inte får nån hjälp alls med det. Annas tonårstid var rörig, hon flyttade mellan en rad institutioner, för att få hjälp med missbruk, och innan hon fyllt 18 år var hon sprutnarkoman. Några år tidigare var hon med om en våldtäkt som satte djupa spår. Idag är hon drogfri, men upplevelserna efter övergreppet hade hon behövt mer hjälp med... Kompetent personal överallt Nu startar Statens institutionsstyrelse, en 10-poängs högskoleutbildning för personal som jobbar med flickor som varit med om övergrepp. Och i målen för nästa år skriver institutionsstyrelsen att det bör finnas personal på alla institutioner som har kompetens att vårda flickor som utsatts för övergrepp. Lotta Karlkvist är en av deltagarna på kursen. – Givetsvis är det rent tragiskt att inte såna här utbildningar förekommit tidigare, det har funnits mer endags-föreläsningar och så vidare. Inga riktlinjer om behandlingar Trots att flickornas problem har varit kända i flera år, så finns inga riktlinjer om vilka behandlingar som ska användas. Nyligen riktade riksdagens revisorer generell kritik mot statens institutionsstyrelse, och krävde att ledningen ska rekommendera behandlingar som har stöd i forskningen. Annelie Höglund är konsult och har jobbat med samtalsgrupper för utsatta flickor på en av de 23 institutioner där flickor kan vårdas. Hon säger att utvecklingen går åt rätt håll, men att man inte gjort tillräckligt för flickorna tidigare. – Jag tycker att man behöver fokusera mer på problemet att flickorna har varit utsatta för sexuella övergrepp. För att det här traumatiska är väldigt ofta en av orsakerna till det här destruktiva utagerande levernet de lever.
Katja Magnusson
Hör mer i P1-morgon efter klockan halvsju måndagmorgon Anna är ett fingerat namn och hon heter i verkligheten någonting annat
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".