Nedröstad invandringslag blev motgång för Bush

Förslaget till ny invandringslag i USA led på torsdagen ett avgörande nederlag i den amerikanska senaten. Det anses vara en stor motgång för president Bush att inte få igenom en stor inrikespolitisk reform innan han slutar som president.

– Vi var många som försökte hitta en gemensam lösning i den här frågan, men det gick inte, sa en uppenbart mycket besviken president Bush.

Han kallade omröstningen i senaten en besvikelse.

Möjligt bli medborgare på sikt
President Bush hade gjort gemensam sak med flera demokrater i kongressen som ville förnya immigrationssystemet. Det skulle bland annat göra det möjligt för de cirka tolv miljoner illegala invandrare som finns i landet att på sikt bli medborgare i USA.

För att bli det skulle de först behöva betala böter och sedan återvända till sitt hemland en gång och ansöka om medborgarskap därifrån.

Allmänheten emot förslaget
Motståndarna, många av dessa republikanska partikamrater till president Bush, menade att den nya lagen var lika med amnesti för invandrare som faktiskt brutit mot lagen genom att olagligt vistas i landet.

Opinonsundersökningar visade att fler amerikaner var emot förslaget än de som var för. President Bush menade att dagens omröstning visar att den amerikanska kongressen just nu har svårt att fatta några beslut överhuvudtaget.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".