Demokratiförespråkare i Hongkong uppmanar till deltagande i söndagens marsch.

Marsch för demokratin i Hongkong

På söndag är det tio år sedan Hongkong lämnades över från Storbritannien till Kina. Vid sidan om de officiella kinesiska minnesceremonierna kommer också den demokratiska oppositionen i Hongkong att ge sig ut på marsch.

Advokaten Alan Leong är en förgrundsgestalt i Hongkongs demokratirörelse. Han hoppas att Hongkong kommer att ha fria val år 2012.

– När vi la kolonialtiden bakom oss förväntade vi oss naturligtvis en lite ljusare bild, säger Alan Leong som sitter på sitt advokatkontor vid ett bord av tungt mörkt trä, omgiven av hyllmeter av gamla brittiska juridiska rapporter och prydnadssaker i engelsk stil.

Oppositionskandidat
I valet i våras blev Alan Leong den första oppositionskandidat någonsin som varit med i tevesända valdebatter mot Pekingregeringens utvalda kandidat.

– Naturligtvis kunde vi inte vinna eftersom det här var ett riggat val, men förhoppningsvis har vi har förberett vägen för fria val 2012, säger Alan Leong.

Majoritet vill ha demokratiska val
53 procent av hongkongborna vill ha ett demokratiskt val av ledare redan 2012, enligt en färsk undersökning från University of Hong Kong.

Som det är nu väljs Hongkongs högsta ledare inte av folket utan av en församling på 800 personer som representerar olika intressegrupper och som till stor del är trogna mot regeringen i Peking eftersom de har affärsförbindelser med Fastlandskina.

Men Alan Leong tror att valdebatten i våras gjorde att hongkongborna nu förväntar sig mer öppen politisk diskussion i framtiden.

– Regeringen verkar inte ha hängt med, man lyssnar inte på folket trots att Hongkongs medborgarrörelser blivit mycket aktiva de senaste åren, säger Alan Leong.

Halv miljon marscherande
Den största oppositionsmarschen hölls på minnesdagen den 1 juli 2003, då en halv miljon människor deltog.

På söndag kommer Kinas president Hu Jintao till det patriotiska 10-årsfirandet av Hongkongs överlämnande, och samtidigt kommer demokratirörelsen återigen att marschera genom staden.

Jag hoppas att vi kan ha en förnuftig diskussion med regeringen i Peking, men jag medger att det är en lång uppförsbacke, säger den mycket prydlige oppositionsledaren Alan Leong.

Hanna Sahlberg, Hongkong
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".