Flyktingar kan tvingas vänta längre

Idag fredag stänger Integrationsverket för gott. Stängningen kan på kort sikt leda till att flyktingar som väntar på kommunplacering får vänta ännu längre.

Länsstyrelserna som tar över ansvaret har inte hunnit förbereda sig.

Hamid Ali Redar från Irak har väntat i fem månader på en flyktingförläggning i Ekenässjön utanför Vetlanda. Han beskriver hur jobbigt det är att vänta på ett beslut.

– Jag har suttit i fem månader här. Jag är trött, stressad och kan inte sova, säger Hamid Ali Redar.

Hamid Ali Redar bor i en tvårumslägenhet i småländska Ekenässjön tillsammans med ytterligare fyra flyktingar. Att vänta är det svåraste menar han, att inte få besked.

Risken är nu att han och många andra flyktingar tvingas vänta ännu längre.

Andra myndigheter tar över
I nio år har Integrationsverket kommunplacerat nyanlända flyktingar. Nu går verket i graven. Regeringen har beslutat att andra myndigheter ska sköta uppgifterna.

Från måndag är det länsstyrelserna som ska förhandla med kommunerna om platser till nyanlända. En tuff uppgift med tanke på att många kommuner inte vill ta emot fler flyktingar.

Pengarna räcker inte
En del länsstyrelser har inte ens hunnit rekrytera personal till de nya arbetsuppgifterna visar en rundringning som Ekot har gjort. I många fall lägger man över uppgifterna på handläggare som redan har andra frågor på sitt bord eftersom pengarna man fått inte räcker till en hel tjänst.

Allt har gått så fort, säger flera av de som Ekot har talat med. Nu måste de skaka fram de cirka 12 000 kommunplatser som saknas.

Ingen har erfarenheten
För länsstyrelsen i Blekinge till exempel är det här helt nya frågor, säger länsrådet Per-Arne Andreasson.

– Det är klart att det tar lite tid innan vi skaffar oss rimlig erfarenhet av det, säger Per-Arne Andreasson.

Det är en ny fråga och det finns begränsade kunskaper?

– Ja, det är ingen på länsstyrelsen som ha den erfarenheten, säger Andreasson.

Väntan redan lång
De flesta som väntar på en introduktionsplats bor på flyktingförläggning. Målet är att de ska få en plats inom fyra veckor efter beviljat uppehållstillstånd. Men i snitt väntar de det dubbla.

Nu kan väntan bli ännu längre när de oerfarna länsstyrelserna ska förhandla med bångstyriga kommuner.

Dyrt med anläggningsboende
Lena Bernström är chef för Integrationsverket.

– Det kan i värsta fall betyda att personer fastnar i anläggningsboende och det är väldigt kostsamt för samhället, säger Lena Bernström.

Fawsi Shmo Qado också boende på flyktingförläggningen i Ekenässjön, tycker det är jobbigt att han nu kan tvingas vänta ännu längre.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".