Gäller bland annat verkstäder.

Skatteverket kritiserar nya arbetsgivaravgifter

Regeringens förslag om sänkta arbetsgivar-avgifter inom vissa delar av tjänstesektorn som till exempel bilverkstäder, restauranger och skomakare får nu tummen ned av Skatteverket. Förslaget är för krångligt, menar Skatteverket i sitt remissvar.

Skatteverket får medhåll av Jörgen Hagström som driver en bilverkstad i Solna.

– Själva idén med lägre arbetsgivaravgifter är alltid bra för en företagare men problemet är att det inte går att särdra, speciellt inte för oss som jobbar med både lastbilar och personbilar. Jag vet inte hur det ska redovisas.

Hur gör ni med redovisning i dag?

– Vi har samma för all vår personal, eftersom vi inte har det uppdelat. Vi redovisar bara som vanligt, som vilken arbetsgivare som helst.

Gäller personbilar
I Jörgen Hagströms verkstad repareras både lastbilar och personbilar. Men i regeringens förslag så gäller den lägre arbetsgivaravgiften enbart för den personal som reparerar personbilar.

Syftet är nämligen att underlätta för företag som sysslar med tjänster som allmänheten köper. Dit räknas inte reparation av lastbilar och bussar eftersom det framför allt är företag som köper de tjänsterna.

Ska acceptera svåra regler
Även från finansdepartementet som står bakom förslaget håller man med om att det kan skapa svårigheter för företag som sysslar med flera olika verksamheter. Men eftersom man på finansdepartementet räknar med att förslaget kommer leda till fler jobb så menar man att företagen helt enkelt får acceptera de krångliga reglerna.

Mikael Sindahl, rättslig expert på Skatteverket, är av en annan åsikt.

– Det blir problem för de här företagen, att hålla isär vilken personal som jobbar med de här delarna som man får sänkta arbetsgivaravgifter för. Man jobbar hela tiden för att förenkla regelverket och nu skapar man regler som är mer komplicerade, säger han.

Problem för Skatteverket
Det är inte bara för den enskilde företagaren som det blir problem med det nya förslaget, Skatteverket vet idag inte hur man ska kunna kontrollera att företagen verkligen redovisat sina inbetalningar på rätt sätt.

– Eftersom det är olika verksamheter i samma företag, så är det bara en del av verksamheten som kan få den här lägre avgiften. När företagen redovisar arbetsgivareavgiften till Skatteverket så redovisas det in i en klumpsumma. Vi har inga maskinella system som direkt kan se om det här är rätt eller fel, säger Mikael Sindahl.

Jörgen Hagström i verkstaden i Solna håller med.

– Jag tror att det är helt omöjligt att kontrollera.

Jon Andersson
jon.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".