Svenska Spel lanserar ny metod för att motverka spelberoende.

Ny modell kan motverka spelberoende

Just när det ifrågasätts hur väl statens spelbolag skyddar allmänheten mot överdrivet spel och spelberoende lanserar Svenska Spel på fredagen en helt ny modell för att motverka spelberoende.

Den bygger på artificiell intelligens och alla spelare som går med frivilligt får veta när de hamnar i riskzonen för att bli spelberoende.

Andreas Holmström är vd för företaget ICU Intelligence som utvecklat modellen.

– Vi har tittat på befintliga problemspelare. Vi har tittat på hur de såg ut innan de utvecklade sina problem. Sedan har vi jämfört dem med andra spelare som inte har utvecklat några problem. Så har vi hittat väldigt små diskreta skillnader där emellan, säger han.

Spelkoll
Modellen mot spelberoende heter Spelkoll och analyserar hur varje spelare spelar, på vilka spel, hur ofta insatserna görs, hur mycket pengar som satsas och så vidare.

Genom att jämföra hur de som är spelberoende spelade innan de blev det och hur folk spelar som aldrig får några problem, så ska datasystemet hitta spelare som ligger i riskzonen för att få problem. Tester visar att Spelkoll hittar över 90 procent av dem som hamnar i ett riskspelande.

Det blir frivilligt att vara med, det införs på fredagen på systemet med spelkort och internetspel, utom poker där det kommer senare. Enligt planerna ska Spelkoll även införas på Jack Vegas, bingo och företagets casinon.

Självtest
När systemet ser att en spelare kommer i riskzonen stänger Svenska Spel av sin spelreklam till den personen och han eller hon uppmanas att se över sitt spelande, göra en spelbudget och ett självtest om spelberoende.

När systemet ser någon bli spelberoende skickas en uppmaning om att ringa stödlinjen och så kommer en länk till där personen kan stänga av sig själv från spel.

Den här modellen för att minska riskerna med spelberoende kommer nu samtidigt som debatten kring det svenska spelmonopolet är hård. Staten kritiseras för hyckleri och att satsa jättebelopp på att få folk att spela mer. Regeringen har nyligen tillsatt en utredning om vad som kan göras för att minska problemen kring spelande.

AI ska förbättra
Företaget ICU Intelligence utvecklar i vanliga fall system för att få folk att konsumera mer, nu används det för att få folk att spela mindre. Med artificiell intelligens ska systemet förbättra sig självt varje dag.

– I just det här faller så jobbar vi väldigt mycket med något som kallas genetisk programmering, vilket betyder att man låter Darwins evolutionslära styra när datorn tar fram sina teorier. Den slumpar fram en massa teorier och sen så tar de bort dem som är dåliga och låter dem som är bra leva vidare, säger Andreas Holmström.

– Kombinerar ihop dem som är bra med varandra, muterar dem slumpmässigt, får fram massa nya teorier och slänger bort de dåliga, det här gör den på tusentals teorier varje sekund. Till slut får man en väldigt träffsäker lösning.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".