Populärt att tågluffa igen

Det har blivit trendigt att tågluffa igen. Hittills i år har försäljningen av interrailkort hos SJ mer än fördubblats jämfört med förra året. Detta trots konkurrensen från lågprisflyget.

Det är upplevelsen som har fått Malena Rolandsson att dra iväg på sin första tågluff.

– Jag vill åka till Rom och gärna se Vatikanen och Colosseum. Jag vill också åka till Barcelona också och kanske se någon fotbollsmatch, säger hon.

Fler och fler väljer tågluffen igen och under april och maj har SJ sålt över 2 400 interrailkort, mer än dubbelt så många som förra året.

– Jag vill avsluta i Paris och Amsterdam om jag hinner så långt, säger Malena Rolandsson.

Inne att luffa
Det har blivit inne igen att ta tåget, tror Ulla Tschannen som arbetar på Resecentrum i Växjö.

– Det ligger i tiden att åka tåg och det är många som vill göra det. Lite som vi gjorde förr, det har smittat av sig lite, säger hon.

Även om många fler köper interrailkort så är det inget emot de 70 000 kort som SJ sålde rekordåret, 1991. Ändå är det ett trendbrott tror företag eftersom man nu konkurrerar med lågprisflyget.

Kombinerar flyg och tåg
Samtidigt är det många som kombinerar flyg- och tågluff. Det har bland annat Carl Odhnoff från Ingelstad, utanför Växjö gjort.

– Jag ska först flyga till Warszawa med ett lågprisflyg och sedan tänkte jag åka tåg därifrån neråt i Östeuropa. Vi åker dit vi känner för att åka och ska besöka lite olika ställen. Sedan flyger vi hem från Warszawa igen.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".