Omgjort bonusprogram röstades igenom

I går, torsdag, röstade Ericssons extra bolagsstämma igenom det omgjorda bonus-programmet, som riktar sig till ungefär 6 000 nyckelpersoner inom företaget. Det första förslaget röstades ned på den ordinarie bolagsstämman.

Ericssons styrelseordförande Michael Treschow säger att det går att dra lärdom av detta inför framtiden.

– Man kan aldrig vara tydlig nog och man kan aldrig informera nog. Man kan aldrig fundera på om det kommer nya ägargrupper vars intresse man inte visste om. Som alltid, man lär sig något varje dag.

Har det blivit en mer skärpt Ericsson-styrelse efter det här?

– Jag tror kanske att man har blivit mer uppmärksammad på den här frågan. Samtidigt så blir det större intresse och svårare att hitta gemensamma nämnare, det vill säga många tycker olika saker.

– Det blir då svårt att hitta gemensamma program och hur de ska se ut framåt. Som alltid när man misslyckas får man skärpa sig, så svaret på frågan är ja, säger Treschow.

När du har rest runt och försökt övertyga de som var nej-sägare vid den ordinarie stämman, vad har du sagt då?

– Jag har försökt förklara programmet eftersom vi inte har varit duktiga nog på det. Både att förklara varför och hur det var upplagt. Där har det varit en missuppfattning och vi har varit dåliga på att förklara det, säger Michael Treschow, styrelseordförande vid Ericsson.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista