Europa måste möta klimathotet

Europa måste agera för att möta klimathotet. Det kan betyda att bygga högre fördämningar, flytta industriområden, eller i värsta scenariot; hela samhällen. Det väntas EU-kommissionen säga i en rapport som presenteras på fredagen.

Översvämningar, skogsbränder, jordskred, torka, allt det är verkliga konsekvenser av klimatförändringen som kräver att vi agerar, menar EU-kommissionen.

– Rapporten de ska presentera på fredagen listar flera olika handlingsalternativ för att vi ska kunna anpassa oss till klimatförändringen, säger Zofia Tuzinska, som har läst utkast till rapporten.

Kräver planering
Hon arbetar i Bryssel som miljöhandläggare för regeringen och berättar att utkastet hon läst behandlar flera olika områden i samhället där vi måste planera och förbereda oss nu.

– Det kan handla om värmeböljor som vi måste kunna hantera och torkan som redan nu är en realitet i södra Europa. Men också om nya spridningsmönster för insektsburna sjukdomar, säger Tuzinska.

Enligt uppgift ska rapporten gå så långt som att tala om att vi kanske kommer att tvingas flytta hela industrier eller samhällen till följd av ett nytt klimat med nya kustlinjer och flodflöden.

Gemensamma mål
EU enades i våras om ett gemensamt mål vad gäller att minska mängden utsläpp av koldioxid. Unionen enades också om att byta ut en mängd energikällor mot förnyelsebar energi. Men allt det kostar pengar.

– Det som blir problematiskt är att få pengarna att räcka till både sådana insatser och konkreta och kostsamma anpassningar till klimatförändringen som vi behöver göra, säger den brittiske forskaren Tom Burke till tidningen Herald Tribune.

Rapporten som släpps på fredagen kommer att skickas till alla medlemsländer med en inbjudan att komma med kompletterande synpunkter.

Någonstans i slutet av hösten kommer den processen att avslutas. Först därefter kan EU-kommissionen bli tydligare och peka ut en huvudinriktning på Europas anpassning till klimatförändringen.

Camilla Wahlman, Bryssel
camilla.wahlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".