Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oljebolaget BP vill bli mer miljömedvetet

Det ökade medvetandet om klimathotet, både hos befolkningar och politiker, sätter press på både bil- och oljeindustrin att förändra sin verksamhet. Oljebolaget BP och den stora hyrbilsfirman Enterprise i USA är två stora aktörer som satsar för att få en mer klimatvänlig framtoning.

På de amerikanska gatorna rullar cirka 140 miljoner bilar och många av dem som rullar runt hörnet i Washington DC är monster-stora.

När nu bilarnas utsläpp även i USA börjar bli mer accepterat som förklaring till växthuseffekten reagerar också industrin. Det gröna varumärket blir allt viktigare och man vill bli mindre förknippad med stål och bensin och mer med gröna alternativ.

Kunderna kan välja miljövänlig hyrbil
USA:s största hyrbilsfirma heter Enterprise. Deras personal på ett av kontoren i Washington ska nu öppet börja bearbeta kunderna för att de ska välja en hyrbil med miljövänligt bränsle, E 85, en blandning av etanol och bensin.

50 miljövänliga bilar ska finnas på stationen - att jämföras med Enterprises flotta på över 700 000 bilar och drygt 6 900 kontor.

Enterprise är lika stor som de tre följande konkurrenterna tillsammans, en av dem är Hertz, som har lovat att 3 400 av deras hyrbilar ska vara hybrider som går på både el och bensin, men det sker först nästa sommar. Hertz har cirka 300 000 hyrbilar rullande i USA.

Dilemmat för miljöbilar har varit att satsningar på bilar måste följas av bränsle.

Satsar på etanolfabrik
BP, ett av världens största energibolag, vill satsa på miljövänligare bränsle. Tillsammans med Associated British Foods, en multinationell matproducent med ungefär 75 000 anställda, satsas knappt tre miljarder kronor på en etanolfabrik i östra England. Fabriken ska av vete producera 420 miljoner liter etanol varje år.

BP anses vara ett av USA:s mest förorenande företag. År 2005 exploderade deras raffinaderi i Texas och 15 människor dog och undersökningar visade att en orsak var minskade kostnader på säkerhet och underhåll. BP stängde också i höstas ner oljefält i Alaska på grund av läckande rostiga pipelines.

Jesper Lindau, Washington
jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".