Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Pastorer predikar vidare mot homosex

På onsdag kommer riksdagen att rösta om ett tillägg till lagen om hets mot folkgrupp som innebär att det blir förbjudet att hetsa mot folkgrupper också på grund av sexuell läggning. Men en rundringning som Folkradion har gjort visar att 19 av 20 pastorer i pingstkyrkan kommer att fortsätta att predika som förut - även om det betyder att de bryter mot lagen och därmed kan hamna i fängelse.
– Bibeln anser det vara destruktivt att utleva ett homosexuellt levene, och det anser jag att jag måste få ha rätten att tycka och utrycka i både skrift och tal. Det kommer jag fortsätta att göra även om den här lagen går i funktion, säger Josef Häggblad som är predikant och pastor i pingstkyrkan. Även om det skulle betyda att du bryter mot lagen i sådana fall? – Ja. Folkradion har ringt till 20 pastorer i Sveriges tredje största frikyrka, Pingstkyrkan, eftersom pingstpastorerna hör till dem som varit mycket aktiva i debatten om den nya lagen. Folkradion har frågat hur pastorerna kommer att prata om homosexuella och homosexualitet i predikningar när de träffar konfirmander och i andra sammanhang. ”Religionsfriheten är klart hotad” 19 av de 20 pastorerna sade att de kommer att fortsätta att predika som förut - oavsett den nya lagen. Pastorerna menade att om de hamnade i situationen att de måste välja mellan Guds ord och svensk lagstiftning så väljer de Guds ord. – Religionsfriheten anser jag vara klart hotad: att man inte får tycka eller tro eller utrycka vissa saker, säger Josef Häggblad. Slutgiltig omröstning Riksdagsbeslutet på onsdag är den andra och slutgiltiga riksdagsomröstningen i frågan om ett tillägg i lagen om hets mot folkgrupp. Det handlar om en ändring i grundlagen och därför krävs det ett val mellan besluten. Om lagförslaget går igenom blir det inte bara förbjudet att hetsa mot grupper på grund av till exempel hudfärg eller etniskt ursprung, utan också på grund av sexuell läggning. Det här skrivs in i brottsbalken, tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Med att hetsa menas att någon hotar eller uttrycker missaktning genom ett uttalande eller ett meddelande som sprids. Särskilt grovt är brottet den enligt den nya lagen om meddelandet varit särskilt kränkande eller hotfullt och spridits till många. Lagen garanterar citaträtt Nu är det inte säkert att den som predikar mot homosexualitet kommer att bryta mot lagen. I propositionen står det att man ska kunna citera och diskutera religiösa texter som Bibeln utan att det ska vara straffbart, men redan nu råder det delade meningar om till exempel en predikan kan räknas som en diskussion. Hur lagen kommer tolkas avgörs först när någon predikant blivit anmäld, och domstolarna satt praxis. För Josef Häggblad kommer den nya lagen inte att spela någon roll. – Jag kommer inte att ändra mig inför hot om att bli straffad. Kristna över hela världen sitter i fängelse för att man är kristen; skulle det bli så i Sverige också får ju det vara en del av ett martyrskap, och jag skulle bära det med stolthet.
Augustin Erba och Matilda Uusijärvi, P3 Folkradion
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".