CIA spionerade på svenska Vietnamrörelsen

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA spionerade under 60- och 70-talet i Sverige och Stockholm på Vietnamrörelsen, det visar dokument i de nyligen av CIA offentliggjorda dokumenten, som internt kallas för familjejuvelerna.

Operationen kallades för MH CHAOS. CIA ville samla in information om någon utomlands ifrån skulle kunna stödja eller manipulera det CIA kallade ”amerikansk extremism”.

Kontrakterade CIA-agenter
Det gjordes dels genom att FBI:s informatörer i Vietnamrörelsen rapporterade även till CIA, men det fanns också aktivister som blev kontrakterade CIA-agenter.

Agenterna reste ut i världen och samlade in information om personer och byggde upp relationer som senare skulle kunna utnyttjas, ”operationable exploitable relationships” som det heter i dokumentet.

Operationerna utfördes främst på tio platser i världen, som Paris, Alger, Mexico City, Hong Kong - och Stockholm.

Avlyssningsoperationer
Två operationer innehöll det CIA kallar ”audio operations”, vilket troligen betyder avlyssning, men avsnittet efter det är maskerat så var det avlyssnades går inte att utröna.

Det ansågs så viktigt att information av speciellt intresse ställdes samman och genom chefen för CIA informerades sedan Vita huset på hög nivå.

Det var justitieministern, utrikesministern och den nationella säkerhetsrådgivaren Henry Kissinger och samma år som det nu offentliga dokumentet upprättades fick Kissinger Nobels fredspris för fredsavtalet i Vietnam.

Åtta samordningskonferenser
CIA var speciellt intresserade av ”Stockholm Conference on Vietnam”. Det var Svenska Freds och skiljedomsföreningen som i slutet av 60-talet och början av 70-talet anordnade åtta internationella konferenser för att samordna Vietnamrörelsen, de flesta hölls i Stockholm.

CIA trodde att man på konferensen planerade att störa det republikanska partiets konvent i Miami 1972. Ska man tro dokumentet får resultatet anses vara magert.

CIA spionerade för nästan 40 år sedan på något som idag får anses vara ganska vanligt, en samordnad globaliserad proteströrelse som av olika skäl reser till G8-möten, EU-toppmöten eller sitter på gatan framför Världsbanken.

Jesper Lindau, Washington
jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".