Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hot mot a-kassa efter försämring

De försämrade villkoren för a-kassan har lett till ökad irritation och ibland till och med hot mot handläggarna i kassorna. Hos IF Metall i Trollhättan har det gått så långt att överfallslarm installerats.

– Det är både indirekta och direkta hot och det är allt ifrån att man vet var personalen bor till var barn går i skolan, och det är sånt som de upplever som väldigt jobbigt. När hon trycker på larmet som finns här ute, så finns det lampor, dels som blinkar också blir det en häftig ljudsignal också, säger Ann Johansson som är ombudsman.

Ökade aggressivitet
IF Metall i Trollhättan bygger också ett speciellt inglasat besöksrum, skilt från övrig verksamhet, för ökad säkerhet. Och Ann Johansson ser en direkt koppling mellan den ökade aggressiviteten hos vissa medlemmar och förändringarna i arbetslöshetsförsäkringen.

– De vet egentligen inte hur de ska klara sig ekonomiskt. Och då blir det väl så att man tar till de personer som finns närmast, eftersom de som har fattat de här besluten, de når inte medlemmen.

Centralt har förbundet IF Metall satt samman råd för hur personalen ska agera vid hot och avdelningen i trollhättan är inte ensam om problemet. Flera andra förbund Ekot talat med berättar om en betydligt tuffare attityd från vissa medlemmar även om inte alla kan koppla det direkt till de senaste förändringarna i a-kassan.

Problem på flera håll
Birgitta Lannér som är ordförande i a-kassornas sam-organisation har fått rapporter från flera håll om de här problemen. Det här är inte hållbart i längden säger hon och hon har informerat både arbetsmarknadsdepartementet och riksdagens arbetsmarknadsutskott.

– Det rådet vi ger till politikerna är att inte genomföra så stora och drastiska förändringar så snabbt utan att ge möjlighet att informera, på ett mycket bättre sätt.

Clara Osvald
clara.osvald@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".