Långt mellan ord och handling i klimatfrågan

Det pratas mycket om klimatfrågan men trots allt prat så görs det väldigt lite konkret för att verkligen minska utsläppen. I själva verket ökar utsläppen av koldioxid globalt och det är långt mellan ord och handling. Det säger James Hansen, forskare på amerikanska rymdstyrelsen Nasa.

James Hansen är en av många internationella forskare som besöker Tällberg forum i Dalarna för en fyra dagar lång konferens om klimatfrågan.

– Det är ett stort gap mellan det vi vet och det som verkligen görs åt klimatfrågan och vi är väldigt nära den punkt där det obönhörligen är för sent, säger han.

Kallas ”mr Wake up”
James Hansen har också kallats ”mr Wake up” eftersom han var en av dem som först larmade om utsläppens påverkan på jordens uppvärmning.

Världens utsläpp av koldioxid ska halveras till år 2050. Men det kräver globalt agerande, betonar James Hansen.

Om vi vill ha kvar korallreven i världshaven och isarna i Antarktis och om Bangladesh inte ska dränkas i en översvämning måste utsläppen minska.

Nya kolkraftverk byggs
Då kan man inte bygga fler kolkraftverk förrän man har utvecklat en teknik för att minska kraftverkens stora utsläpp av koldioxid, säger han.

– Länder som USA, Kina, Indien och Tyskland bygger fortfarande kolkraftverk trots att de säger att de förstår allvaret i frågan, säger James Hansen.

Klimatfrågan tävlar hela tiden med ekonomin, säger James Hansen.

Kol och olja billigast
Om det fortfarande är billigast att använda olja och kol tar det ännu längre tid att förändra beteendet.

– Enda sättet är att försöka påverka politiken, och det är där allmänheten kan göra en verklig insats, säger James Hansen.

Margareta Svensson
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".