Familjedrama kan ligga bakom kidnappning

Kidnappningen av en svensk man i Colombia i mitten av maj verkar vara ett familjedrama och polisen riktar nu misstankarna mot mannens före detta sambo.

Först anklagades vänstergerillan men allt mer pekar på att folk i mannens närhet ligger bakom hans försvinnande.

Den 16 maj trängde sig en grupp beväpnade män in i den 68-årige svenske mannens hem i Cordoba i norra Colombia och rövade bort honom och hans före detta sambo.

Farc anklagades först
Colombianska myndigheter anklagade vänstergerillan Farc för att ligga bakom kidnappningen och sedan dess arbetar polisen tillsammans med militärens specialstyrkor i jakten på den bortförda svensken.

Efter fyra dagar lyckades kvinnan fly från kidnapparna efter en påstådd eldstrid och hon sa att männen som fört bort paret tillhörde gerillan.

Men redan från början fanns flera saker som fick polisen att tvivla på uppgifterna. Provinsen där paret bor kontrolleras sedan länge av gerillans fiende, den paramilitära högermilisen och aktioner av gerillan har därför inte skett på mycket länge i området.

Motstridiga uppgifter
Kvinnan lämnade också olika och motstridiga uppgifter om av vad som hände när hon lyckades fly från kidnapparna. Dessutom visste polisen att den svenska mannen anmält sin före detta sambo för att ha försökt mörda honom.

Paret separerade i december förra året och vid ett möte i januari ska kvinnan ha attackerat mannen med en kniv och försökt döda honom. Han lyckades fly och vände sig till polisen och bad om skydd.

I polisanmälan sa den svenske mannen också att han la allt ansvar på sin före detta sambo om något skulle hända honom i framtiden.

Till lokaltidningen El Meridiano, säger Cordobas polischef att han väntar på att åklagaren ska utfärda häktningsorder så att han snart kan arrestera de misstänkta.

Rikskrim inkopplat
Den svenska rikskriminalpolisen har varit i Colombia och inlett en förundersökningen men har inga uppgifter om den svenske mannens tillstånd.

Johan Schmidt
johan.schmiidt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".