Bostadsbolag vill erbjuda städhjälp

Det kommunala bostadsbolaget Familjebostäder i Stockholm vill erbjuda städtjänster till sina hyresgäster, när skatteavdraget för hushållsnära tjänster införs 1 juli. (SR Stockholm)

Det kommunala bostadsbolaget Familjebostäder i Stockholm vill erbjuda städtjänster till sina hyresgäster, när skatteavdraget för hushållsnära tjänster införs 1 juli.

– Vi kommer att ha alltfler hyresgäster som vill ha mer utav nytta med sitt boende, och kan vi som bostadsbolag erbjuda det så är det naturligtvis en konkurrensfördel , säger Bosse Sundling, vd för Familjebostäder.

Enklare för hyresgästen
Familjebostäder har drygt 22 000 lägenheter i Stockholm, och om företaget erbjuder den här tjänsten blir det enklare för hyresgästen.

Kostnaden för städningen kan komma som ett tillägg på hyresavin, och det kan även bli något billigare om städtjänsten köps genom bostadsbolaget.

– Eftersom vi ändå är i branschen , så är det väl möjligt att vi skulle kunna erbjuda ett bra pris på detta. Men man ska veta att detta är en tuff bransch nu, det kommer att bli rätt många som etablerar sig på det här området. Men vi ska titta på det och göra ett försök, säger Bosse Sundling.

Fler tjänster
Att hushållstjänster från 1 juli blir avdragsgilla gör att Familjebostäder på sikt kan komma att erbjuda fler tjänster till sina hyresgäster.

– Något jag tror måste växa framöver är det man numera kallar för fixartjänster, alltså äldre människor som behöver hjälp med gardinupphängning, att byta lampor och annat som blir lite arbetssamma när man har blivit gammal, säger Bosse Sundling.

– Jag tror att det skulle vara en möjlighet för allmännyttan att utveckla sådant. Många kommuner erbjuder sådant idag, det skulle i stället kunna gå via de allmännyttiga företagen.

Radio Stockholm, Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista