Vattenkraftverk i Luleå.

Vattenfall planerar nya kraftstationer

Vattenfall har planer på att bygga nya vattenkraftsstationer nordväst om Stora sjöfallet. Det avslöjar Sameradion på fredagen.

– Bygger man den här nya vägen mellan Norge och Sverige så finns det också möjligheter som yppar sig, säger Göran Dandanell, chef för affärsutveckling på Vattenfall.

Hur långt har ni kommit med planerna för de två nya kraftstationerna?

– Vi har inte kommit så långt att vi är klara med hur vi ska gå vidare, men vi undersöker saken och vi tycker att det ser positivt ut, säger Göran Dandanell.

Ovanligt med nya vattenkraftverk
Även om Göran Dandanell säger att planerna inte är konkreta ännu så finns det utförliga utredningar av två nya kraftstationer. Det är inte speciellt vanligt att Vattenfall planerar nya vattenkraftverk i Sverige.

– Det är ganska ovanligt och vi har inte gjort särskilt mycket inom det här området på väldigt många år. Det beror naturligtvis på att det har funnits ett ganska stort motstånd både politiskt och publikt mot att bygga mer vattenkraft.

Anna Sunna, SR Sameradion
anna.sunna@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".