Burma får hård kritik av Röda Korset

Militärregimen i Burma kritiseras hårt av Internationella Röda Korset. Den slutna och hårda regimen i Burma, anklagas i en rapport för att utsätta sitt folk för oerhörda lidanden.

Internationella Röda Korset har uppenbart tappat tålamodet med Burmas generaler. Det hör inte till organisationens policy att öppet kritisera men enligt organisationen har det inte gått att föra någon dialog med juntan.

Enligt rapporten om Burma utnyttjas fångar som är i dåligt skick och nära svält till slavarbete.

Men också vanliga fattiga bybor, män, kvinnor och barn utsätts för svåra övergrepp. De misshandlas, bortförs, fängslas och mördas.

Tillåts inte röra sig fritt
Enligt rapporten är situationen allra värst i de delar där burmesiska rebeller fortfarande gör motstånd mot armén, framför allt längs den thailändska gränsen. Där kan många bönder inte ens bruka sin jord eftersom de inte tillåts röra sig fritt. Militären tvångsförflyttar också byar och förstör systematiskt stora matdepåer.

Röda Korset påpekar att de fått allt svårare att jobba i Burma. De två senaste åren har organisationen till exempel inte tillåtits träffa många av landets cirka 1 000 politiska fångar. Det gäller även Nobelpristagaren Aung San Suu Kyi, som hållits i husarrest merparten av de senaste 17 åren. Hennes husarrest förlängdes nyligen med ytterligare ett år.

Hävdar demokratisk utveckling
I de sparsamma kontakter som Burmas generaler har med omvärlden, fortsätter juntan hävda att landet utvecklas i demokratisk riktning.

Juntan har tidigare beskrivit det utnyttjande av tvångsarbete, som även vanliga bybor kan utsättas för, som en form av buddistiskt frivilligarbete.

Burma har styrts av olika militärregeringar de senaste 50 åren. Det är Sydostasiens fattigaste och mest efterblivna land, med en helt motsatt ekonomisk utveckling än grannländerna Thailand, Kina och Indien.

Lena Bejerot, Bangkok
lena.bejerot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".