EU-rapport: Hela städer kan få flyttas

På grund av klimatförändringarna kan hamnar, industrier och hela samhällen behöva flyttas. Det säger EU i en rapport idag om hur Europa måste anpassa sig till de kommande klimatförändringarna.

Under den här våren har EU-ledarna kommit överens om gemensamma mål för att minska mängden växthusgaser som vi släpper ut i atmosfären. Idag tar EU-kommissionen ett steg till genom att tala om de anpassningar vi måste göra för att rusta oss för klimatförändringen.

Skarp ton i rapporten
Numera råder det ingen tvekan om att klimatförändringen är ett faktum. Frågan är bara hur omfattande förberedelser och planeringsarbete vi behöver göra. I rapporten som EU-kommissionen lägger fram idag är tonen skarp.

En ökade mängd nederbörd och stigande havsnivåer gör att vi till exempel måste se över var vi tillåter byggnation. Även befintlig infrastruktur måste ses över.

Enorma krav på resurser
Enligt EU-kommissionen kan vi behöva flytta på hamnar, industrier och hela samhällen. Detta ställer förstås enorma krav på resurser. I Sydeuropa kan torkan istället tvinga hela byar och enskilda jordbrukare till väldiga omställningar.

Även hälsovården måste rusta sig för de nya hot klimatförändringen för med sig. Insekter som för med sig smitta, till exempel malaria, kommer att spridas till nya områden jämfört med vad vi är vana vid idag.

Turismen påverkas
I norra Europa kommer kortare och varmare vintrar att ställa nya krav på exempelvis de som är beroende av turism. Även skogsbruk och jordbruk kan behöva göra anpassningar till det allt varmare klimatet.

Nu bjuds alla in till att bidra med synpunkter och kommentarer för att påverka EU-kommissionens fortsatta arbete med vår anpassning till klimatförändringen.

Camilla Wahlman, Bryssel
camilla.wahlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".