CIA-spionage ingen nyhet för Vietnamaktivister

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA:s dokumentation av svenska aktivister i Vietnamrörelsen bekräftar vad många länge misstänkt. Sköld-Peter Mattis var ordförande i svenska FNL och minns särskilt en händelse 1976.

– Jag blev uppsökt av en journalist som ville ha reda på vad vi stod för, vad vi ville, vilka vi var och så vidare. Detta var en känd CIA-person som hade skickats till Sverige för att försöka komma i kontakt med det här, säger Sköld-Peter Mattis.

De förenade FNL-grupperna växte snabbt i Sverige under 1960- och 70-talet, och hade till slut nästan tre miljoner sympatisörer som protesterade mot USA:s krig i Vietnam.

Visste om infiltratörer
Några av dessa var amerikanska desertörer och togs emot med öppna armar. Sköld-Peter Mattis minns att det också förekom infiltratörer från USA, även om bevisen kommit först nu.

– Vi var ju inte förvånade. Det var ju en sorts bekräftelse på att de var oroliga.

För att förhindra att misstänkta medlemmar kom över känslig information hade man en uttänkt strategi berättar Sköld-Peter Mattis.

– Vi lät dem tala på offentliga möten och tala om vad som hände i Vietnam och i USA och så vidare. Sedan fick de hjälpa till med transporter och att trycka bulletiner och det ville de inte. Och när det gällde det tunga praktiska arbetet med att trycka flygblad och så vidare så tröttnade de ju på det också om det aldrig gav dem någon möjlighet att komma in och se de saker som de egentligen var ditskickade för att få reda på.

Säpo visste lite
Tore Forsberg jobbade i början av sjuttiotalet som handläggare på Säpos spionageavdelning. Också den svenska underrättelsetjänsten gjorde noggranna kartläggningar av politiskt aktiva under 1960- och 70-talen. Enligt honom visste Säpo mycket lite om CIA:s kartläggning av Vietnamrörelsen. Men det förvånar honom inte att det förekom.

– I Stockholm har det alltid funnits, representanter eller underrättelseofficerare från de stora länderna som Amerika, Ryssland, Frankrike och Tyskland. Så var det också i början på 1970-talet, säger Tore Forsberg.

Malena Wåhlin
malena.wahlin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".