Grönt orosmoln i tyska regeringen

I Tyskland hotas den röd-gröna regeringen av sin första stora kris. Nästan alla kurvor för den tyska ekonomin pekar åt fel håll och alla är överens om att det nu måste sparas drastiskt – men frågan är var. Inför en avgörande omröstning i förbundsdagen på fredag är det flera gröna riksdagsmän som säger sig inte kunna rösta med regeringens förslag.
För en utomstående kan den nu uppkomna krisen, där flera ledande gröna riksdagsmän säger att de kommer att rösta nej på fredag, nej till regeringens förslag på ökade pensionsinbetalningar med 0,2 procent för löntagare och arbetsgivare förefalla en aning överdriven. Men det handlar hela tiden om att addera. Kräver reformer Nu går osthyveln för högvarv och många gröna representanter, med den alltid lika stridbare radikalen Werner Schultz i spetsen, säger att de kan bara acceptera en höjd pensionsavgift om regeringen samtidigt gör det som de utlovat: reformerar det tyska socialförsäkringssystemet. För regeringen innebär detta det bekanta valet mellan pest och kolera. Tyskland har runt 400 privata försäkringskassor, sjukvården och tandvården är fri och mediciner starkt subventionerade här måste reformeras och effektiviseras det är alla överens om. Men hur? Och skall man också dra in på förmånerna? Ifrågasätts den subventionerade medicinen kommer läkemedelbolagens lobbygrupper snabbt på fötterna, ifrågasättande av den fria sjukvården får sjukvårdspersonal och fack att mobilisera. Utrikes kontra inrikes Tyskarna sitter aldrig still och accepterar några försämringar, och med bara nio rösters övervikt i förbundsdagen är det oerhört viktigt för regeringen Schröder att hålla ihop koalitionen. Inom den så känsliga utrikespolitiken och det tyska deltagandet med trupper i Bosnien och Afghainstan har förbundskansler Gerard Schröder och utrikesminister Joschka Fischer lyckats få de gröna radikalerna med sig. Inför den nya mandatperioden är det de akuta sparåtgärder som kommer att vara regeringens svåraste samarbetsfrågor.
Gunnar Bolin, Berlin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".