Stormskog riskerar att förstöras

Skogsägarna i södra Sverige klarar inte att få ut stormvirket ur skogen före 1 juli som lagen kräver. Det gör att det nu ligger tre gånger mer virke kvar i skogen än skogsstyrelsen hade önskat och risken är nu stor för omfattande angrepp av granbarkborren.

Det gör att det nu ligger tre gånger mer virke kvar i skogen än skogsstyrelsen hade önskat och risken är nu stor för omfattande angrepp av granbarkborren.

Mats Henrysson utanför Vetlanda är en av skogsägarna som nu in i det sista försöker få ut den stormfällda skogen och han har redan flera skadeangrepp

– I eget intresse så vill man ju ha bort det, för du vet ju vilka skador du kan få på den växande skogen om du inte får bort det. En utmaning kan man ju säga, helt klart.

Blir det stressigt?

– Ja, det blir det ju.

Ska vara klart i helgen
Den stormfällda skogen måste vara utforslad nu i helgen för att angrepp av den fruktade granbarkborren ska förhindras, det har skogsstyrelsen bestämt, men skogsägarna hinner inte med och därför fick skogsägarna möjlighet att söka dispens.

Och det har man gjort, ett 30-tal skogsbolag, allt från skogsjättarna, Södra, Sydved och Vida, till mindre skogsbolag och sågverk har sökt dispens, och bakom ansökningarna står kanske tusentals mindre skogsägare, exakt hur många finns inga uppgifter om.

Fem miljoner skogskubimeter skog kvar
Det man däremot vet är att det nu ligger över fem miljoner skogskubimeter skog kvar och det är mer än tre gånger mer än vad skogsstyrelsen hade önskat för att slippa stora angrepp av granbarkborren. Den senaste tiden regniga och kalla väder har hållit tillbaka granbarkborren men Håkan Wirtén, överdirektör på skogsstyrelsen är bekymrad.

– Läget är värre ur barkborresynpunkt än vad vi hade hoppats på. För ju mer virke det ligger kvar ute i skogen desto större är risken för en oönskad utveckling av barkborrepopulationen.

Vill ha längre dispenstid
Skogsägarna får nu dispens till 15 augusti i de flesta fall, men bolagen hade velat ha ännu längre tid. Av 17 bolag som beviljats dispens i fredags hade 12 begärt ännu längre tid, några ända in i oktober, men det får de alltså inte.

Och den korta dispenstiden gör nu att skogsbolagen tvingas säga nej till desperata skogsägare som inte får någon som tar hand om deras skog, säger Leif Olofsson, vd för Sydved.

– Jag tror att risken är väl stor att inte alla volymer kommer hinnas med till dispenstidpunkten.

Riskerar åtal
Och får de skogsägare som inte hinner med riskerar åtal, något som skogsstyrelsen ska börja kontrollera i augusti.

Under tiden kämpar Mats Henrysson och andra skogsägare på med sin skog för att dämpa effekterna av granbarkborrens härjningar, men det kan kännas motigt så beskriver han sina känslor.

– Rätt så maktlös!

Peter Jernberg, Jönköping
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".