Fängelsedomar i Blåvitt-härvan

Uppdaterad 17:00
Det blev ett års fängelse vardera för de båda huvudåtalade när Göteborgs tingsrätt på fredagen lämnade sin dom i den ekonomiska härvan kring IFK Göteborg.

Åklagare Lars Lithner var nöjd.

– Vi hade väntat oss fällande domar och det har vi fått, säger Lars Lithner.

Tidigare klubbdirektören Mats Persson och kassören Jan Nilsson fick alltså ett år fängelse vardera för att de genomförde värvning av spelare med pengar som fungerade som en förtäckt form av lön och som det skulle ha betalats skatt och social avgifter på.

Selakovic frikändes
Det här tyckte Göteborgs tingsrätt var tillräckligt bevisat för att döma de båda för grovt skattebrott, trolöshet mot huvudman och försvårande av skattekontroll.

Däremot frikändes spelaren Stefan Selakovic från misstankarna om bland annat grovt penninghäleri, han har inte haft något uppsåt att begå brott, menar tingsrätten.

Advokat Bengt E Samuelsson är Mats Perssons försvarare.

– Det här kommer att överklagas med ett rungande överklagande. Starkt kritiskt mot att en domstol i ett sådant här stort uppmärksammat mål inte bemödar sig om att göra en mer noggrann juridisk analys, utan att man slätar över och dömer utan att egentligen tala om varför man dömer, säger Bengt E Samuelsson.

Hänsyn
När det gäller straffets längd har tingsrätten tagit hänsyn till att brotten inte gjorts för egen vinning, utan för klubbens bästa.

Men IFK Göteborg och den styrelse som nu är vill helst hålla det hela ifrån sig.

– Drabbade har vi ju blivit på ett sätt. Det går inte att kvantifiera vad det innebär egentligen. Det har varit en jobbig tid, det har varit väldigt mycket fokus på sådant vi inte vill ha fokus på, säger Stig Lundström, ordförande i IFK Göteborg.

Hur ser du på IFK Göteborgs roll i det här?

– IFK Göteborg har ingen roll i det här. Det har ju åklagaren konstaterat för ett år sedan, han ser oss mer som ett brottsoffer än som delaktiga i det som har skett.

Men det var ju inom föreningen det hände...

– Jo men det kan ju hända i vilket företag som helst. Det är ju inte säkert att företaget eller föreningen för det. Det händer ju alltid att människor överskrider sina befogenheter, säger Stig Lundström.

Clara Osvald
clara.osvald@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista