Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Friande dom mot skandalrederi upprör

I Norge frikändes på måndagen både kaptenen och rederiet efter olyckan med snabbfärjan Sleipner för tre år sedan. 16 personer miste livet vid olyckan utanför den norska västkusten. Och frikännandet i tingsrätten upplevs hårt för de anhöriga och överlevande. Särskilt som rederiet hamnat i en ny skandal.
Domen lästes upp i den norska tingsrätten i förmiddags. Rättegången har hållits på en ö i närheten av platsen där färjan förliste. En av de största färjeolyckorna Sleipnerolyckan är en av de största färjeolyckorna i modern tid i sjöfartsnationen Norge och den skakade om landet eftersom många dagligen pendlar med färjorna längs den svårframkomliga kusten. Den nya moderna katamaranfärjan Sleipner med drygt 80 personer ombord gick på ett skär på väg från Stavanger till Bergen en novembnerkväll för tre år sen. Det blåste styv kuling och vågorna var tre meter höga. Färjan sjönk efter grundstötningen och 16 personer dog. Går inte att bevisa felnavigering Åklagaren hade begärt sex månaders fängelse för kaptenen för att ha vållat olyckan genom att inte ha haft tillräcklig uppsikt. Men domstolen anser att det inte går att bevisa att kaptenen medvetet navigerat fel. Kaptenen har bland annat försvarat sig med att tekniken var för avancerad på båten för att han skulle kunna vara ansvarig och att hans psykiska lidande efter olyckan borde vara en tillräckligt hård dom. För rederiet HSD hade åklagaren krävt fyra miljoner norska kronor i böter för bristande upplärning av personalen. Men domstolen anser att även om rederiet brustit i rutinerna så är det inte straffrättsligt ansvarigt. Både rederiet och kaptenen frikänns alltså trots att norska myndigheter påpekade en rad allvarliga brister efter olyckan. De anhöriga och överlevande hoppades på en fällande dom som skulle markera att det inte ska vara lönsamt för företag att ha dålig säkerhet. I blåsväder igen Och domen väcker extra uppseende nu eftersom rederiet HSD återigen är i blåsväder. Bara för några dagar sedan larmade passagerare ombord på en av rederiets färjor polisen när färjan gjorde underliga svängar och besättningen luktade alkohol. Polisen klev ombord och fem besättningsmän är nu misstänkta för att ha kört onyktra med färjan. Händelsen har särskilt upprört dem som berördes av Sleipnerolyckan. De ifrågasätter kraftigt säkerhetskulturen hos rederiet.
Beatrice Janzon, Oslo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".